praktijk
po

Engels in het kleuteronderwijs

Het beheersen van de Engelse taal wordt steeds belangrijker. Een toenemend aantal basisscholen kiest er daarom voor al in de kleuterklas met Engels te beginnen. Op basisschool De Bergse Zonnebloem geeft een native speaker Engels aan de kleuters, op basisschool De Bongerd is het de eigen juf.

  • Embedcode

Het aantal scholen dat Engels aanbiedt, neemt de laatste jaren toe. Hoewel het op veel basisscholen nog gebruikelijk is om alleen in de bovenbouw Engels te geven, zijn er in Nederland steeds meer scholen die ook de kleuters Engels onderwijzen. Een school kan ervoor kiezen om een native speaker alle Engelse lessen te laten verzorgen, of om hun eigen leraren bij te laten scholen zodat zij zelf de lessen kunnen geven.

Engels op jonge leeftijd

Hoogleraar toegepaste taalwetenschap Kees de Bot legt uit wat de voordelen zijn van het leren van Engels op jonge leeftijd. Het belangrijkste uitgangspunt daarbij is volgens hem: Wie jong met een vreemde taal begint moet door blijven gaan om taalverlies te voorkomen.

Ervaringen

In deze video vertellen Amy en Conny over hun ervaringen met het Engelstalig onderwijs. Amy is de native speaker van basisschool de Bergse Zonnebloem in Rotterdam en Conny is de kleuterjuf van basisschool de Bongerd in Ridderkerk en geeft ook Engelse les aan de kleuters.

We zien hoe de leraren de lessen Engels aanpakken. Zinvol gebruik van activiteiten zoals spelletjes en liedjes bijvoorbeeld zorgt voor plezier en versterkt daarmee het leren van de kinderen. De repetitieve ritmes van spelletjes en liedjes bieden mogelijkheden voor extensieve oefening en consolidatie, maar bovendien ook de gewenste hoeveelheid blootstelling aan de taal.

Thema

Curriculum

Onderwerpen

Vreemde talen


E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.