17 artikelen over onderwijs aan leerlingen met een migratieachtergrond

lerarenredactie | bijgewerkt op 13 december 2018

Onderwijs aan leerlingen met een migratieachtergrond is een actueel thema. Dit artikeloverzicht biedt een lijst met thema’s rondom werken met leerlingen met een migratieachtergrond in het onderwijs.
Een leerling met een migratieachtergrond werkt samen met een andere leerling.

Taalaanbod leerlingen met een migratieachtergrond

Er is vaak verschil in taalniveau tussen leerlingen met een migratieachtergrond en leerlingen van Nederlandse afkomst. Lezen en schrijven kunnen voor kinderen met een migratieachtergrond lastiger zijn of het is voor hen moeilijker om de les te volgen. Dit kan het leren in de weg staan.

Praktijkvoorbeelden

Onderzoek

Betrokkenheid stimuleren bij ouders met een migratieachtergrond

Ouderbetrokkenheid in het onderwijs is belangrijk voor de ontwikkeling en motivatie van het kind. Bij ouders met een migrantenachtergrond kunnen cultuurverschillen of taalproblemen de ouderbetrokkenheid in de weg zitten.

Onderzoek

  • Onderzoek naar overeenkomst en verschil tussen ouderbetrokkenheid thuis en op school. 
  • Ouders als partners bij de ontwikkeling en het leren van het kind.

Cultuurverschillen

Als leraren meer inzicht hebben in verschillende culturen, kunnen zij beter omgaan met cultuurverschillen. Bij de juiste aanpak is het geen probleem dat er binnen één klas meerdere culturen aanwezig zijn maar is het juist een verrijking.

Praktijkvoorbeelden

Wij/zij-denken en veiligheid

Scholen kunnen een rol spelen bij preventie van polarisatie of radicalisering door hun leerlingen te leren om kritisch te denken, een inclusieve school te zijn en wij-zij-denken tegen te gaan. Dit helpt ook bij het omgaan met ingrijpende gebeurtenissen als terreuraanslagen.

Praktijkvoorbeelden

Leraar24 helpt je graag met kennis over onderzoek en onderwijs in de praktijk.

Leraar24 helpt je graag met kennis over onderzoek en onderwijs in de praktijk.