Studenten helpen leerlingen met het wegwerken van leerachterstanden
beleid
vo

Studenten helpen leerlingen met het wegwerken van leerachterstanden

Kansenongelijkheid in het onderwijs groeit. Het non-profit platform Studenten Helpen Scholieren wil helpen om dit tegen te gaan. Zo’n 100 studenten krijgen van de Universiteit Utrecht een korte cursus om te leren hoe ze leerlingen helpen leerachterstanden weg te werken.

Studenten helpen scholieren

Studenten Helpen Scholieren is een betaalbaar alternatief voor alle commerciële partijen die bijles aanbieden. ‘Omdat Studenten Helpen Scholieren geen winstoogmerk heeft, kunnen scholen voor hetzelfde budget meer of langer bijlessen aanbieden’, zegt Ralph Meulenbroeks van de universiteit. Het is ook de reden dat de VO-raad het initiatief steunt.

Inzicht in motivatie- en leerproblemen

Tijdens de korte cursus van de universitaire Utrechtse lerarenopleiding krijgen studenten inzicht in het achterhalen van mogelijke motivatie- en leerproblemen en leren ze de voorkennis van een leerling in te schatten. Studenten Helpen Scholieren werven de studenten die worden ingezet voor vakken die ze zelf studeren. 

Praktijkervaring opdoen

Het mes snijdt aan twee kanten. Studenten helpen leerlingen om achterstanden in te lopen en studenten doen extra praktijkervaring op. De universiteit onderzoekt of studenten studiepunten kunnen krijgen voor het geven van de bijlessen. Als dat lukt, kunnen studenten meer bijles gaan geven en komen er meer leerlingen voor in aanmerking. 

€ 244 miljoen voor het wegwerken van leerachterstanden

Ook studenten van de universiteiten en hogescholen van Amsterdam en Leiden geven bijles. Studenten die bijles geven staan altijd onder de verantwoordelijkheid van de betrokken school of instelling. De projecten worden gefinancierd uit de € 244 miljoen extra die het kabinet investeert om leerachterstanden weg te werken. 

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.