Samen met de gemeente scholieren in beweging krijgen
beleid
po vo

Samen met de gemeente scholieren in beweging krijgen

Joelende stemmen in de verte. Fluitjes. Gelach. Zo klinkt het wanneer je het grote sportveld in Gulpen-Wittem nadert tijdens de jaarlijkse sportdag. De sportdag wordt georganiseerd door de gemeente Gulpen-Wittem, studenten van het CIOS en Scholengemeenschap Sophianum.

De gemeente Gulpen heeft als doel een bijdrage te leveren aan het welzijn en de gezondheid van bewoners. Onder andere door zo veel mogelijk inwoners aan het bewegen te krijgen. Jong en oud. Voor het van de bank krijgen van die jonge inwoners werken ze samen met scholen. Frans Lipsch is leraar lichamelijke opvoeding van het Sophianum in Gulpen. Een brede scholengemeenschap voor vmbo, mavo, havo, vwo en gymnasium. Frans is lid van de medezeggenschapsraad en heeft veel contact met de omliggende gemeenten van zijn school. Hij werkt niet alleen samen met de gemeente Gulpen-Wittem, maar ook met Eijsden-Margraten, Valkenburg aan de Geul en incidenteel de gemeente Vaals.

Leerlingen aan het bewegen krijgen

Met de samenwerking tussen school en gemeente bereiken Frans en zijn collega’s niet alleen hun eigen leerlingen, maar ook de nog jongere. Naast sportevenementen voor het voortgezet onderwijs organiseren ze ook een sportdag voor basisschoolleerlingen. ‘We richten ons op leerlingen in de leeftijd van 4 tot en met 17/18 jaar.’ En met succes. Tijdens een scholierenloop in Gulpen stonden er 300 tot 400 leerlingen bij de startlijn. En bij de scholiereneditie van de Cavemanrun in Valkenburg renden 1000 leerlingen mee.

Enthousiasme overbrengen

Naar eigen zeggen weet Frans leerlingen te motiveren door een inspirator voor ze te zijn en zijn eigen enthousiasme over te brengen. Leerlingen kunnen meer dan ze denken. Zo waren 40 leerlingen spelleider tijdens de laatste sportdag in Gulpen. Ze behaalden daarmee het certificaat Leider Sportieve Recreatie. Vele families en vrienden kwamen kijken. ‘Nou, je had die trotse koppies eens moeten zien. Genieten! Voor ons, de leraren, maar ook voor de collega’s van de gemeente. Ja, ik noem ze bewust collega’s. Je doet het écht samen’, aldus Frans.

Communicatie tussen ambtenaren en leraren

Binnen de gemeente Gulpen verloopt het contact tussen leraren en ambtenaren heel soepel. Dat zorgt ervoor dat leraren als Frans precies weten wie ze waarvoor moeten hebben. Frans heeft ook goed contact met de buurtsportcoaches die bij de gemeenten werken. ‘Van jargon heb ik geen last, we begrijpen elkaar.’ Uiteraard zijn er ook verschillen. De gemeente is gebonden aan striktere regels en procedures. Je moet bijvoorbeeld wachten tot er officieel vergunningen verleend worden om op een terrein een toernooi te organiseren. Wil je de wethouder zelf spreken? Dan kan dat alleen via een omweg. Voor Frans is het allemaal geen probleem. ‘Wat ik vooral fijn vind om te zien, is wanneer er een omslagpunt komt bij een vergadering en alle neuzen dezelfde kant op gaan. Dan laat iedereen enthousiasme zien en dan gaat het snel.’

Leraren, ga samenwerken

Frans geeft aan dat het als leraar belangrijk is om verder te kijken dan je eigen klaslokaal. Welk vak je ook geeft. Je kunt vanuit je vak in samenwerking met de gemeente een groot netwerk bereiken en met de gezamenlijke financiële middelen meer voor elkaar krijgen. Zo kun je iets betekenen voor de hele regio, voor alle plaatsjes en dorpjes in die omgeving. ‘Je ziet willekeurige inwoners langs de zijlijn meeklappen en –lachen bij een sportief evenement. Dat zorgt voor saamhorigheid.’

Toekomstplannen

Frans zit nog vol toekomstplannen. Hij wil met de gemeenten waarmee hij en zijn school samenwerkt steeds grotere projecten oppakken. Zo willen ze in Gulpen beachvolleybalvelden aanleggen op de grond van de voetbalclub. Maar hoe vullen ze dat financieel in? En maken ze daar meteen een vereniging van? Kunnen leerlingen hier ook na schooltijd terecht? Als het aan Frans ligt wel: ‘Dan kun je weer dat stukje eigen motivatie prikkelen. Ik hoop dat het gaat lukken!’

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.