Tips uit de praktijk: les op afstand in het mbo
praktijk
Lessen uit coronatijd mbo

Tips uit de praktijk: les op afstand in het mbo

Corona heeft het onderwijs veranderd. Ook in het mbo. Hoe ga je om met onverwachte situaties en steeds wisselende regels? Twee mbo-leraren delen hun ervaringen en inzichten uit de praktijk.

Bij het Zone College in Almelo waren ze voor de start van het schooljaar al bezig met de praktisch kanten van lesgeven in de 1,5-meteromgeving. Martine Leuvelink, leraar foodtechnology, legt uit: ‘We wilden niet al te veel beslissingen vastleggen over hoe we het nieuwe studiejaar aanpakken. Er kan veel veranderen in korte tijd. Dus evalueren we hoe de situatie op dat moment is en wat de beste aanpak is.’

Persoonlijk contact met leerlingen is essentieel

Martine geeft aan dat ze in ieder geval niet alleen maar online onderwijs willen bieden. ’Studenten hebben de afgelopen maanden het persoonlijk contact gemist. We merken dat dit een verschil maakt in de motivatie van de studenten, al verschilt dit natuurlijk ook per student. We wisselen online onderwijs en praktijkonderwijs af. Zo wordt de groep bijvoorbeeld in tweeën gedeeld, waarbij de ene helft op school de les volgt en de andere helft thuis via een online verbinding. De volgende keer is de andere groep aan de beurt om naar school te gaan.’

Nieuwe onderwijsvormen

Suzanne Schouwenaars, docent dierverzorging bij het Scalda Groen College beaamt dat het belangrijk is om nieuwe onderwijsvormen te omarmen. Ze onderzoekt alle lesmethoden die ze bij het Scalda Groen College zouden kunnen gebruiken. ‘We kijken nu vooral naar mogelijkheden binnen Moodle, Teams en Mentimeter. We differentiëren daarbij veel op niveau, Niveau 2-studenten zien we het liefst meer in de praktijk, op school of in een leerbedrijf. Niveau 4-studenten krijgen meer onderwijs online aangeboden.

Deel je kennis

Op het Scalda Groen College onderzoeken alle docenten op welke punten ze hun lessen kunnen digitaliseren en delen ze die kennis met elkaar. ‘Wij hebben ons de afgelopen maanden verdiept in alle mogelijkheden die er zijn’, vertelt Suzanne. ‘Ook binnen de tools die we al gebruiken. Wat wij daarnaast belangrijk vinden is de kennisdeling onder docenten tijdens de teamoverleggen. Daarbij laat bijvoorbeeld per vergadering een collega een nieuwe online tool zien.’ Suzanne leert niet van de ervaringen van haar directe collega’s, maar ook erbuiten bij vergelijkbare scholen en opleidingen. ‘Daar kun je als docent veel van leren’ geeft ze aan.  

Praktijklokalen en 1,5 meter afstand

‘Het praktijkonderwijs van onze studie is op afstand niet mogelijk’ vertelt Martine. ‘Gelukkig hebben we meer dan een praktijklokaal. We kunnen studenten daardoor zo verdelen, dat er gemakkelijk aan de 1,5 meter afstand kan worden voldaan.’ Dat persoonlijke contact dat plaats kan vinden doordat leerlingen praktijkonderwijs krijgen is belangrijk. ‘Je wilt natuurlijk niet dat leerlingen uitvallen doordat ze elkaar en ons niet zien.’ Daar is Suzanne het mee eens: ‘Ook wij zitten erg op de relatie. We willen de praktijklessen zo veel mogelijk hybride vormgeven. Maar tussentijds evalueren en aanpassen indien nodig is ook belangrijk. Wij bekijken per week wat het beste voor onze studenten is.’

Alle tips op een rij

Hieronder vind je alle tips van Suzanne en Martine op een rij:

  • Neem als school gezamenlijk beslissingen en baseer deze op actuele informatie, loop niet op de zaken vooruit.
  • Combineer online en fysiek lesgeven waar dat kan en zorg voor afwisseling, zodat iedere leerling regelmatig op school komt.
  • Omarm nieuwe manieren van onderwijs zoals blended learning en hybride onderwijs.
  • Deel je kennis niet alleen met je studenten en je hele team, maar ook met vergelijkbare scholen en opleidingen.
  • Houd regelmatig contact en met de leerlingen én met elkaar als docententeam.

Heb jij tips of inzichten voor andere mbo-leraren in Nederland? Help elkaar, deel je informatie en inzichten in de LinkedIn-groep van Leraar24.

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.