Leraar van het Jaar 2021: dit zijn de winnaars
actueel
Leraar van het Jaar mbo so po vo

Leraar van het Jaar 2021: dit zijn de winnaars

Tijdens een spannende ontknoping die te volgen was via een livestream, zijn de winnaars van de Leraar van het Jaar-verkiezing bekendgemaakt. Met hun verkiezing zijn deze leraren het komende jaar ook ambassadeur van Leraar24.

Jasper van der Noordt, Kirsten Cuppen, Angela Esajas en Ismail Aghzanay (iedereen op de foto is vooraf getest op COVID-19) © Marc Godefroy

Angela Esajas: Leraar van het Jaar primair onderwijs

Leerkracht groep 7/8 op de Driemaster in Almere

Angela Esajas is een energieke leerkracht die haar leerlingen het gevoel wil geven dat ze ertoe doen. Ze gelooft niet in zwakke scholen en vindt het beroep leraar het tofste van de wereld: “Als leraar vorm je de kinderen, wij zijn hun springplank voor hun professionele leven.” De jury oordeelt dat het verhaal van Angela er een is dat binnenkomt. “Haar verhaal ademt charisma, authenticiteit en enthousiasme. Ze is een kandidaat die haar rol pakt om het verschil te maken.”

Ismail Aghzanay: Leraar van het Jaar voortgezet onderwijs

Docent Engels aan het Comenius Beroepsonderwijs in Rotterdam

Wat het beroep leraar zo bijzonder maakt, is niet in woorden te vatten, vindt Ismail Aghzanay. “Als leraar kun je harten bereiken, raken en verrijken. Ik ben er trots op dat ik al zoveel prachtige zielen heb leren kennen en hun vertrouwen heb gekregen. Maar ik maak me zorgen over de toekomst, daarom wil ik me als ambassadeur hardmaken voor het lerarentekort.” De jury is geraakt door de kwetsbaarheid die Aghzanay in zijn verhaal toont. “Jouw kernwaarden zijn passie, gedrevenheid en authenticiteit. Bij alles wat je doet en zegt, gaat het om de relatie. Kansen creëren voor elke leerling is voor jou belangrijk.”

Kirsten Cuppen: Leraar van het Jaar mbo

Docent Nederlands en rekenen bij de opleiding mechatronica, werktuigbouwkunde en metaaltechniek aan het ROC Tilburg

Als je echt kijkt, zie je meer. Dat is het credo van Kirsten Cuppen, die samen met leerlingen, leraren en partijen van buiten het onderwijs wil verbeteren. “Door te denken vanuit studenten en ze goed te leren kennen, kun je het verschil maken als leraar en doe je er echt toe.” De jury ziet Cuppen als iemand die trots is op het mbo en die dat aan iedereen laat weten. Iemand die niet direct oordeelt, maar eerst luistert en vragen stelt, die een band heeft met haar studenten en in ze gelooft.

Jasper van der Noordt: Leraar van het Jaar speciaal onderwijs

Docent aan Het Brederocollege in Oud Gastel

Als Leraar van het Jaar wil Jasper van der Noordt graag het speciaal onderwijs in een positief daglicht stellen. “Ook wil ik graag lerarenopleidingen uitnodigen, zodat meer toekomstige leraren weten wat het speciaal onderwijs inhoudt.” De jury ziet een docent die zijn leerlingen met liefde en respect begeleidt. “Hij is een leraar die verbinding zoekt met het voortgezet onderwijs en de arbeidsmarkt.”

  • Deze video kan worden embed
De vier winnaars vertellen wat hen inspireert en wat ze komend jaar willen betekenen voor het onderwijs (iedereen in de video is vooraf getest op COVID-19).

Over de Leraar van het Jaar

De titel Leraar van het Jaar wordt in vier categorieën uitgereikt: primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. De vier winnaars worden door een vakjury gekozen uit twaalf genomineerden, die door leerlingen, ouders en collega’s zijn voorgedragen. De Leraar van het Jaar is niet een titel voor de beste leraar van Nederland, wel voor de leraar die volgens de jury het vak van leraar op een inspirerende manier kan uitdragen en op een goede manier kan vertegenwoordigen.

De Leraren van het Jaar zijn een jaar lang het gezicht van de beroepsgroep en ambassadeur binnen hun sector. Dat betekent dat ze het vak van leraar promoten (om zo ook jonge mensen enthousiast te maken voor het leraarschap) en dat ze zich inzetten voor belangrijke onderwijsthema’s. Ze worden bijvoorbeeld uitgenodigd bij talkshows, participeren in onderwijsdebatten met collega’s, beleidsmakers, politici op radio en TV en leveren bijdragen in onderwijsvakbladen en als gastspreker op onderwijsevents.

De vakjury van 2021 bestond uit:

Basisonderwijs

Anouk Huijs (voorzitter), Sharon Martens (voorzitter Lerarencollectief), Jaap Versfelt (voorzitter Stichting leerKRACHT), Ursie Lambrechts (oud-kamerlid D66 en organisatie schoolleiders po), Freddy Weima (voorzitter PO-Raad), Jan Willem Hengeveld (leraar-ambtenaar bij OCW), Petra van Haren (voorzitter AVS)

Speciaal onderwijs

Chantal Goedertier (voorzitter), Danielle Woestenberg (voorzitter CNVonderwijs), Alida Oppers (Inspecteur Generaal bij Inspectie van het onderwijs), Patrick Banis (directeur  CAOP), Geert Diever (namens de sectorraad GO voor gespecialiseerd onderwijs), Kete Kervezee (oud-hoofdinspecteur bij de Inspectie van het Onderwijs/oud-voorzitter PO-Raad), Gerard Baars (directeur NRO)

Voortgezet onderwijs

Lucelle Deneer (voorzitter), Paul Rosenmöller (voorzitter VO-raad), Jelmer Evers (hoofdbestuurder AOb vo-sector), Leezan van Wijk (Marnix gymnasium, oud-voorzitter schoolleiders organisatie vo), Harm Tiggelaar (voorzitter Platform VVVO), Jelle Kaldewaij (o.a oud-directeur NRO en oud- voorzitter Platform Vakinhoudelijke Verenigingen), Marco Snoek (lector Leren en Innoveren HvA)

Middelbaar beroepsonderwijs

Dirk Megens (voorzitter), Jilles Veenstra (voorzitter FvOv), Joany Krijt (voorzitter CVB MBO Utrecht en lid MBO-raad), Edith Hooge (voorzitter Onderwijsraad), Lisa Westerveld (kamerlid GroenLinks), Michel Rog (oud-kamerlid CDA en oud-voorzitter CNV onderwijs), Andries Knol (voorzitter BVMBO), Hans Schutte (voorzitter College van Bestuur ROC Mondriaan).

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.