praktijk
mbo

Atelier heeft positief effect op houding en verantwoordelijkheid

In 2016 is het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam gestart met een experiment waarbij een deel van het onderwijs wordt aangeboden in een nieuwe onderwijsvorm: het Atelier. Dit is een plek waar leerlingen samenkomen om te creëren, te leren, te innoveren en te ontdekken in het kader van maakonderwijs. Binnen het Atelier wordt er vakoverstijgend gewerkt.

  • Embedcode

Bij het Atelier werken vier leraren met drie klassen. De opdrachten variëren van één lesdag tot vijf lesdagen waarbij de leerlingen verantwoordelijk zijn voor het documenteren van het proces. In een presentatie laten de leerlingen daarna de geleerde competenties zien. Het concept heeft een positieve bijdrage op de leerling door het aanleren van een actieve houding en eigen verantwoordelijkheid.

Atelier levert bijdrage aan vraaggestuurd onderwijs

Mila Bosman maakt deel uit van het ontwikkelteam van het Atelier en heeft praktijkonderzoek gedaan voor haar opleiding Learning and Innovation. Ze is voor haar onderzoek genomineerd voor de NRO-verbindingsprijs voor leraren. Bosman: ‘Met behulp van wetenschappelijk onderzoek heeft het Atelier een bijdrage geleverd aan het integreren van vraaggestuurd onderwijs in het Hout- en Meubileringscollege Lab. Het Atelier heeft zichtbaar effect op de benodigde competenties van eerstejaarsleerlingen en de kwaliteit van de opleiding Interieuradviseur op het HMC. De leerling wordt door de werkvorm binnen het Atelier niet alleen opgeleid voor een veranderende toekomst, maar kan zichzelf straks ook kwalitatief goed onderscheiden en zich daarmee positioneren op de arbeidsmarkt.’

Mila Bosman was met haar onderzoek genomineerd voor de NRO-verbindingsprijs 2017 voor leraren. Andere genomineerden waren Lars Goetzen met Missie naar Mars: onderzoekend en ontwerpend leren met een digitaal portfolio en Kiki Varekamp en Christiaan Veldman met Identiteit en geschiedenisonderwijs op de tweetalige en multiculturele school.

Thema

Didactiek

Onderwerpen

Onderzoekend leren


E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.