Atelier heeft positief effect op houding en verantwoordelijkheid
praktijk
mbo

Atelier heeft positief effect op houding en verantwoordelijkheid

In 2016 is het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam gestart met een experiment waarbij een deel van het onderwijs wordt aangeboden in een nieuwe onderwijsvorm: het Atelier. Op deze plek komen leerlingen samen om te creëren, te leren, te innoveren en te ontdekken in het kader van maakonderwijs. Binnen het Atelier werken ze vakoverstijgend.

  • Deze video kan worden embed

Bij het Atelier werken vier leraren met drie klassen. De opdrachten variëren van één lesdag tot vijf lesdagen waarbij de leerlingen verantwoordelijk zijn voor het documenteren van het proces. In een presentatie laten de leerlingen daarna de geleerde competenties zien. Die manier van werken heeft een positieve invloed op de leerling; het vraagt een actieve houding en eigen verantwoordelijkheid.

Vraaggestuurd onderwijs in het Atelier

Mila Bosman maakt deel uit van het ontwikkelteam van het Atelier en heeft praktijkonderzoek gedaan voor haar opleiding Learning and Innovation. Ze is voor haar onderzoek genomineerd voor de NRO-verbindingsprijs voor leraren. Bosman: ‘Met behulp van wetenschappelijk onderzoek heeft het Atelier een bijdrage geleverd aan het integreren van vraaggestuurd onderwijs in het Hout- en Meubileringscollege Lab. Het Atelier heeft zichtbaar effect op de benodigde competenties van eerstejaarsleerlingen en de kwaliteit van de opleiding Interieuradviseur op het HMC. De leerling wordt door de werkvorm binnen het Atelier niet alleen opgeleid voor een veranderende toekomst, maar kan zichzelf straks ook kwalitatief goed onderscheiden en zich daarmee positioneren op de arbeidsmarkt.’

Mila Bosman was met haar onderzoek genomineerd voor de NRO-verbindingsprijs 2017 voor leraren. Andere genomineerden waren Lars Goetzen met Missie naar Mars: onderzoekend en ontwerpend leren met een digitaal portfolio en Kiki Varekamp en Christiaan Veldman met Identiteit en geschiedenisonderwijs op de tweetalige en multiculturele school.

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.