De Educatieve Parel: prijs voor origineel en inspirerend lesmateriaal
praktijk
so po vo mbo

De Educatieve Parel: prijs voor origineel en inspirerend lesmateriaal

“Bij goed onderwijs hoort ook goed lesmateriaal”, zegt Arend Pottjegort, voorzitter van de Educatieve Auteurs, een sectie van de Auteursbond. De sectie organiseert de wedstrijd de Educatieve Parel. Deze wedstrijd laat voorbeelden zien van goed en inspirerend lesmateriaal: de educatieve pareltjes. Hiermee zet de wedstrijd ook de auteurs in de schijnwerpers.

 • Deze video kan worden embed

Elk jaar staat de wedstrijd voor de Educatieve Parel in het teken van een ander thema. Leraren, ontwikkelaars en auteurs kunnen meedoen. Zij maken een les over het thema voor een zelfgekozen doelgroep. Dit kunnen kleuters maar ook leerlingen van het vo of studenten van het hbo zijn. In deze video zie je twee winnende lessen van 2017. In dat jaar was het thema ‘Wat is een feit?’.

Voorbeelden van winnende lessen

 • Nep of Echt door Famke de Jong
  Heel veel middelbare scholieren verdwalen op internet. Het is belangrijk dat ze op de juiste manier en zo betrouwbaar mogelijk informatie kunnen achterhalen. In de les Nep of echt? leren leerlingen hoe ze gestructureerd informatie kunnen zoeken op het internet.  De auteur van de les is Famke de Jong. Ze is onderwijsontwerper en won met deze les in 2017 de eerste prijs van de Educatieve Parel.

  Volgens de jury is het een zeer interessante les die verrijkt is met blended learning. De les is een goed voorbeeld van hoe de lay-out de aandacht kan richten en vasthouden. De jury heeft veel bewondering voor de interactieve onderdelen, zoals de quiz, waarmee de leerlingen hun kennis toetsen. 
 • Schuldig of onschuldig door Jordi Vermeulen
  In de les Schuldig of onschuldig leren leerlingen wat feiten en waarheidsvinding met elkaar te maken hebben. Ze beoordelen informatie uit de rechtszaak tegen verpleegster Lucia de Berk. De auteur van de les is Jordi Vermeulen, docent-opleider aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij won in 2017 met deze les de derde prijs van de Educatieve Parel.

  Volgens de jury is de les gestructureerd, uitdagend en gevarieerd. De inhoud is interessant en sluit aan bij de belevingswereld van leerlingen. Er komen kennis- en vaardigheidsdoelen aan bod. De kijkopdracht met realistisch fotomateriaal krijgt grote waardering van de jury. 

Belangrijke competenties voor een educatief auteur

Een deskundige jury bestaande uit een ervaren auteur, leraren en leerlingen oordeelt over de inzendingen. De inzending wordt beoordeeld op de volgende criteria. De educatief auteur:

 • ontwikkelt origineel lesmateriaal waarmee leerlingen zelfstandig aan het werk kunnen
 • schrijft een heldere en compacte handleiding voor de leraar
 • formuleert heldere en functionele doelen
 • ontwikkelt een manier waarmee gecontroleerd kan worden of de doelen behaald zijn
 • selecteert relevante leerstof, passend bij het onderwerp, de leerdoelen en de doelgroep
 • brengt een logische ordening aan in de leerstof
 • geeft de leerstof vorm in passende teksten, beeld en/of geluid in goede combinatie met elkaar
 • kiest geschikte werkvormen waarmee de leerdoelen bereikt kunnen worden

Wil je meer weten over deze competenties? Lees dan hoe je de beste les maakt

Prijs voor goed lesmateriaal

De Educatieve Parel is een initiatief van de sectie Educatieve Auteurs van de Auteursbond, de beroepsvereniging van schrijvers en vertalers. Met deze wedstrijd wil zij het belang van inspirerend lesmateriaal en goede lessenmakers onderstrepen. In 2017 werd voor het eerst de Educatieve Parel uitgereikt. Bekijk hier meer winnaars van latere edities. Je kunt hun lessen gratis gebruiken.

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.

Wat vind jij van Leraar24? Doe mee aan ons gebruikersonderzoek en win een boekenbon van 25 euro!Ja, ik doe mee
+