praktijk
mbo
po
so
vo

De Educatieve Parel: prijs voor origineel en inspirerend lesmateriaal

Goed onderwijs valt of staat met de leraar voor de klas. ‘Bij goed onderwijs hoort ook goed lesmateriaal’, zegt Arend Pottjegort, voorzitter van de Educatieve Auteurs, een sectie van de Auteursbond. Zij organiseert de wedstrijd de Educatieve Parel. Deze wedstrijd laat voorbeelden zien van goed en inspirerend lesmateriaal: de educatieve pareltjes. Hiermee zet de wedstrijd ook de educatieve auteurs in de schijnwerpers.

  • Embedcode

Op 11 november 2017 werd voor het eerst de Educatieve Parel uitgereikt. In 2017 bestond de jury uit: een lid van de Auteursbond, een oud gymnasium-leerling, een leermiddelendeskundige en twee leraren van het jaar 2015.

De drie winnende lessen van 2017

  • 1e prijs: Nep of Echt door Famke de Jong. Heel veel middelbare scholieren verdwalen op internet. Het is belangrijk dat ze op de juiste manier en zo betrouwbaar mogelijk informatie kunnen achterhalen op internet.
  • 2e prijs: De mooie tekening door Bianca Antonissen. Het verschil tussen ‘is’ en ‘ik vind’. Een les over feit en mening voor groep 1 en 2 van het basisonderwijs.
  • 3e prijs: Schuldig of onschuldig door Jordi Vermeulen.

De presentaties en het lesmateriaal van de winnaars uit 2017 kun je terugvinden op de website van De Educatieve Parel.

3e prijs: Schuldig of onschuldig

Het thema ‘Wat is een feit’ was het onderwerp voor de eerste Educatieve Parel in 2017. Sander Lochtenberg geeft de les ‘Schuldig of onschuldig’. Hierin leren leerlingen wat feiten en waarheidsvinding met elkaar te maken hebben. Ze beoordelen informatie uit de rechtszaak tegen verpleegster Lucia de Berk. De auteur van de les is Jordi Vermeulen. Hij is docent-opleider aan de Hogeschool van Amsterdam en geeft zelf geen les meer op een middelbare school.

Thema Educatieve Parel 2018 is burgerschap

De Educatieve Parel is een initiatief van de sectie Educatieve Auteurs van de Auteursbond, de beroepsvereniging van schrijvers en vertalers. Zij onderstreept het belang van goed lesmateriaal. Een deskundige jury bestaande uit een ervaren auteur, leraren en leerlingen oordeelt oordeelt over de inzendingen. De lessen worden beoordeeld op basis van de ‘Competenties van de educatieve auteur’.

Het onderwerp voor de Educatieve Parel 2018 is burgerschap. Leraren, ontwikkelaars en auteurs kunnen meedoen. Zij maken een les over dit thema voor een zelf gekozen doelgroep. Dit kunnen kleuters maar ook leerlingen van het vo of studenten van het hbo zijn.

Wil je meedoen? Kijk dan op www.educatieveparel.nl

Thema

Leermiddelen

Onderwerpen

Leermateriaal


E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.