Lessen van je collega observeren met de Kijkwijzerapp

lerarenredactie | bijgewerkt op 30 maart 2015

Met de Kijkwijzerapp kan iedere leraar direct een kijkwijzer voor lesobservaties samenstellen. Een handig hulpmiddel voor leraren die elkaar willen observeren en feedback geven. Een kijkwijzer geeft richting aan de observatie en biedt daarnaast houvast bij het geven van feedback aan de geobserveerde leraar. In deze video observeren twee leraren economie elkaars les met behulp van de kijkwijzerapp.

Een lesobservatie van een collega geeft diepgang aan een professionele dialoog omdat het gebaseerd is op concrete en echte situaties. Iedere onderwijssituatie is uniek en vraagt voortdurend om het maken van afwegingen en keuzes. Het gesprek hierover aangaan is een effectieve vorm van professionalisering voor leraren. De Kijkwijzerapp zorgt voor een gerichte lesobservatie met mogelijkheden voor een dialoog met feedback.

Kijkwijzer op maat maken

Met de Kijkwijzerapp maak je een kijkwijzer op maat op basis van je eigen vragen en die aansluit bij de setting en het doel van de les. Hierdoor zal de observatie gerichter zijn en de kwaliteit van de feedback toenemen. Naast een kijkwijzer kun je een gespreksleidraad samenstellen voor onderwerpen die zich minder goed lenen voor een lesobservatie.

Wil je meer weten over hoe je een kijkwijzer maakt? In de video Kijkwijzer maken met de kijkwijzerapp.nl wordt dit stap voor stap uitgelegd.

Observatie en rapportage

Met de Kijkwijzerapp kun je rapportages genereren van één of meerdere kijkwijzers. In de video Observatie en rapportage met de Kijkwijzerapp zie je hoe je een kijkwijzer gebruikt bij een lesobservatie en hoe je een rapportage maakt van de resultaten van observaties.

Ervaringen met de Kijkwijzerapp

‘De Kijkwijzerapp van Kijkbijmijnles is een ideaal instrument om elkaar te visiteren. Fijn is het dat je van tevoren zelf je criteria kunt vaststellen. Het maakt het observeren voor de ander gemakkelijker, want je focust je op een beperkt aantal aspecten van het lesgebeuren. Het is ook heel leerzaam om bij een ander in de les te kijken, het geeft je namelijk nieuwe ideeën en inzichten. Zeker als je observeert in een klas aan wie je zelf ook lesgeeft.’ Huib Verleg en Merel Hellenbrand, Strabrecht College Geldrop

Leraar24 helpt je graag met kennis over onderzoek en onderwijs in de praktijk.

Leraar24 helpt je graag met kennis over onderzoek en onderwijs in de praktijk.