Observeer de les van je collega met de Kijkwijzerapp
praktijk
po vo mbo so

Observeer de les van je collega met de Kijkwijzerapp

De Kijkwijzerapp is een handig hulpmiddel voor lesobservaties en het geven van feedback. De kijkwijzer biedt de mogelijk om specifieke categorieën te observeren en geeft daarnaast houvast bij het geven van feedback. Iedere leraar kan zelf een kijkwijzer samenstellen. In deze video zie je dat een leraar zijn les economie laat observeren met behulp van de Kijkwijzerapp.

  • Embedcode

Een lesobservatie van een collega zorgt voor een professioneel en diepgaand dialoog, omdat het gebaseerd is op concrete en echte situaties. Met de Kijkwijzerapp van kijkbijmijnles.nl stelt een leraar zijn eigen kijkwijzer op en bepaalt daarmee waar hij feedback op wilt hebben. Dit is een effectieve vorm van professionalisering voor leraren en zorgt voor een gerichte lesobservatie met mogelijkheden voor een feedbackgesprek.

Kijkwijzer op maat maken

Met de Kijkwijzerapp maak je een kijkwijzer die aansluit bij je eigen vragen en bij de setting en het doel van de les. Hierdoor zal de observatie gerichter zijn en de kwaliteit van de feedback toenemen. Naast een kijkwijzer kun je een gespreksleidraad samenstellen voor onderwerpen die zich minder goed lenen voor een lesobservatie.

Wil je meer weten over hoe je een kijkwijzer maakt? In de video Kijkwijzer op maat maken wordt dit stap voor stap uitgelegd.

  • Embedcode

Observatie en rapportage met de Kijkwijzerapp

Met de Kijkwijzerapp kun je rapportages genereren van één of meerdere kijkwijzers. In de video Observatie en rapportage zie je hoe je een kijkwijzer gebruikt bij een lesobservatie en hoe je een rapportage maakt van de resultaten van de lesobservaties.

  • Embedcode

Ervaringen met de Kijkwijzerapp

Huib Verleg en Merel Hellenbrand, leraren van Strabrecht College Geldrop, vertellen: ‘De Kijkwijzerapp is een ideaal instrument bij een klassenbezoek. Je stelt van te voren zelf de criteria vast en dat is erg prettig. Het maakt het observeren voor de ander gemakkelijker, want je focust je op een beperkt aantal aspecten van de les. Het is ook heel leerzaam om bij een ander in de les te kijken, omdat het je nieuwe ideeën en inzichten geeft. Zeker als je meekijkt met een klas waar je zelf ook les aan geeft.’ 

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.