Weten hoe je leert zorgt voor meer zelfvertrouwen en motivatie
praktijk
po vo

Weten hoe je leert zorgt voor meer zelfvertrouwen en motivatie

Op de Borgmanschool geven leraren een training om leerlingen hun eigen manier van leren te laten ontdekken. Een belangrijk onderdeel is het overwinnen van faalangst. Ook leren de leerlingen plannen, hun werk organiseren, zich concentreren en motiveren. De training geeft kinderen houvast om makkelijker en efficiënter te leren. Lees meer tips over leren leren.

  • Deze video kan worden embed

De ene leerling leert gemakkelijker dan de andere. Sommigen krijgen last van faalangst als het niet lukt. Daarom is het voor elk kind belangrijk om te leren hóe je leert. Leren is niet alleen oefenen van de lesstof, het is ook ontdekken op welke manier je de taken het beste kunt aanpakken, passend bij je talenten voor het beste resultaat. Eén van de methoden die je als leraar kunt gebruiken is ‘Ik leer leren’, geschikt voor leerlingen vanaf groep 8, maar ook voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs die extra hulp op dit gebied kunnen gebruiken. 

Hoe je faalangst kunt aanpakken

Leraar Esther Dirks begint haar les met leerlingen in groep 8 van de Borgmanschool in Groningen met het benoemen van rode en groene gedachten. Rode gedachten werken je tegen bij het leren en groene gedachten helpen je juist. Leren gaat veel makkelijker als je rode gedachten verandert in groene gedachten: ‘Ik kan iets niet’ omzetten in ‘Ik ga het proberen’. De leraar bespreekt welke rol faalangst hierbij speelt. Fouten maken mag en is zelfs goed: zo kun je leren hoe het anders of beter kan. De leraar nodigt de leerlingen uit hardop te zeggen waar ze mee willen stoppen, wat ze willen leren en waar ze de komende tijd mee gaan oefenen. In deze les maken leerlingen kennis met het begrip motivatie, wat het is en hoe ze zichzelf kunnen motiveren.

Betrek ouders bij leren leren

Het is de bedoeling dat de ouders samen met hun kinderen thuis de lesstof van de afgelopen week gaan oefenen. Betrokken ouders zijn motiverend voor hun kinderen om te leren. Ze kunnen bijvoorbeeld kijken naar de gemaakte opdrachten in het werkboek en de inspirerende ‘Wist-u-datjes’ lezen. Bijvoorbeeld ‘Wist je dat een pepermuntje je concentratie verhoogt’ of ‘Wist je dat je hersenen twintig procent van de zuurstof van je lichaam gebruiken. Goed ademen helpt bij leren’.

Meer manieren om te leren leren

Er zijn veel methoden die je kunt inzetten om leerlingen te leren leren en te motiveren om te leren. Het gebruik van meerdere zintuigen kan het leren makkelijker maken. Bijvoorbeeld bij het leren van woordjes: kijk er niet alleen naar (ogen), maar spreek de woorden ook uit (mond) en luister er naar (oren). Oefen met pen en papier (motoriek). Sommige leerlingen hebben baat bij bewegend leren; door met het boek door de ruimte te lopen, koppelen ze leerdelen aan een bepaalde plaats. Een deel leren ze bijvoorbeeld bij het bureau, een ander deel bij het raam of de deur. Tijdens het reproduceren kunnen leerlingen via deze koppeling makkelijker bij het woord of de tekst komen.

Als leraar kun je inspelen op: 

  • Doorzettingsvermogen, het vergroten van focus 
  • Het aanbieden van meerdere leerstrategieën; welke strategie werkt voor welke leerling?
  • Leren plannen
  • Leren samenwerken 

Leerformule van Tijl Koenderink

Wat leerlingen ook kan helpen is hen inzicht te geven in de leerformule van Tijl Koenderink (auteur van De 7 uitdagingen):  P = T x I x S 

Prestatie wordt bepaald door het Talent x de Inzet x de Strategie. Wanneer op één van de factoren het getal 0 staat, zal de prestatie 0 zijn. Maar omgekeerd: met minder talent, veel inzet en goede strategieën kun je ook ver komen.

Meer weten over faalangst of het motiveren van leerlingen?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.