praktijk
po

Beweeg Wijs met gedrag

  • Embedcode

Gericht speelaanbod

Om tijdens de pauzes een gericht speelaanbod voor de leerlingen te realiseren, heeft De Prinsenhof (een christelijke school voor speciaal onderwijs) in samenwerking met Beweegwijs een buitenspeelmethode ontwikkeld.

Kleurenzones

Op de pleinen van de Prinsenhof zijn verschillende kleurenzones aangebracht. Bij elke zone horen specifieke spellen die afgestemd zijn op de sociaal emotionele ontwikkeling van de leerlingen. Er zijn vijf kleuren te onderscheiden: blauw betekent sociaal eenvoudig (individueel en naast elkaar spelen), geel houdt een spel in waar gewacht moet worden op elkaar, in een oranje vak worden spellen gespeeld waarin je wel samen speelt, maar toch ook alleen (tikspelen bijvoorbeeld), in een groen spel wordt samengewerkt en overlegt en in een rood vak speel je in een team én tegen een tegenstander.

Gevarieerd aanbod

Tijdens de pauzes worden de leerkrachten ondersteund door een gediplomeerde sport- en speelcoördinator, in deze video is dat Robin ter Maat. Daarnaast worden oudere leerlingen opgeleid tot juniorcoaches om jongere leerlingen te begeleiden bij de spelen.

Thema

Curriculum

Onderwerpen

BewegingsonderwijsSanne van Lenteren | 20 maart 2014

Vandaag tijdens de workshop op het symposium ' Sport en Bewegen draait door' ,kennis gemaakt met deze methode. Ik ben zeer enthousiast geworden! Ik hoop dat ik mijn leidinggevende ook zo enthousiast kan maken. Bedankt voor de workshop en de inspiratie! Sanne (Summa Sport Eindhoven)


Ap te Winkel | 11 juli 2011

Ron en Erik, Ik denk dat deze film een substantiële bijdrage kan leveren aan het verbeteren van pleingebruik en daarmee ook aan de kwaliteit van bewegen en spelen van kinderen. Is het een idee om een aantal filmpjes te ontwikkelen rond de andere aspecten die de formule beweegwijs tot een succes maken? ik denk aan het werk van de juniorcoaches, de speelbegeleider/coach en het beweegteam, geschikte spelmateriaal c.q. spelvormen?


Gerald Oude Alink | 10 juli 2011

Ron en Erik, het is een mooie en heldere film geworden waarbij het concept heel aardig in beeld wordt gebracht. Bewegen in een breed gestructureerd concept. Het filmpje is uitstekend geschikt voor de beeldvorming van besturen en directies van basisscholen. Succes. Groeten, Gerald


Hans Stroes | 8 juli 2011

Erik en Ron, Het is een prachtfilm geworden. Heel helder en inspirerend wordt het concept met woord en beeld uitgelegd. Dat maar vele leerkrachten het mogen zien. Succes met het vervolg! Groeten, Hans

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.