praktijk
po

Meervoudige intelligentie: werkvormen

  • Embedcode

Op ’t Schoolhuys in Houten wordt gewerkt volgens het idee van de meervoudige intelligenties. Meervoudige Intelligentie (MI) biedt inzicht in de diversiteit van de talenten van leerlingen. Zaakvakken en creatieve vakken worden volgens de methode Vier-keer-wijzer met elkaar geïntegreerd. Leraar Mieke van der Linden van groep 4 vertelt over de verschillende werkvormen die ze gebruikt en wat de voordelen hiervan zijn.

Onder onderwijskundigen wordt de effectiviteit van lesgeven vanuit MI in twijfel getrokken. Cognitief psycholoog Daniel Willingham bijvoorbeeld schreef een gedegen kritiek. Het NRO heeft een inventarisatie gemaakt van onderzoeken naar het effect van het toepassen van MI. Er zijn weinig aanwijzingen gevonden dat rekening houden met de verschillende intelligenties bijdraagt aan het leren van leerlingen.

Thema

Didactiek

Onderwerpen

DifferentiatieErik Laureijs | 12 februari 2018

Ik vind het kwalijk dat MI nog steeds gebracht wordt als een beproefde methode terwijl er geen bewijs is voor het bestaan ervan laat staan de effectiviteit ervan.


Marian | 22 november 2011

Ik vond het een motiverend en inspirend filmpje om aan mijn collega's te laten zien om mijn voorkeur voor het werken met meervoudige intelligenties duidelijk te maken.

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.