praktijk
vo

Videolessen: aan de slag (IIO)

  • Embedcode

Dreigt er een klein vak van het rooster te verdwijnen wegens te weinig leerlingen? Of wil je juist als school extra toegevoegde waarde bieden door interactieve lessen met experts of buitenlandse native speakers?

Door middel van videolessen kunnen leerlingen van verschillende scholen dezelfde lessen volgen. Zo kunnen vakken die te maken hebben met een teruglopend leerlingenaantal toch onderwezen worden. Scholen kunnen meer maatwerk bieden, zowel voor leerling als leraar. Docenten delen lesuren met collega’s op afstand. Zo geeft bijvoorbeeld een leraar in de ene klas de les, maar volgt een andere klas aan de andere kant van het land via videolessen diezelfde les. De techniek is interactief ingericht, waardoor leerlingen en leraar op afstand ook met elkaar kunnen communiceren.

Andere voordelen zijn:

  • Leraren krijgen meer ruimte voor andere taken en zullen hun specifieke expertise verder ontwikkelen;
  • Leraren ontwerpen het onderwijs zelf samen met hun collega’s van de andere scholen;
  • Door de inzet van videolessen wordt ruimte geboden aan een breed programma in elke school.

Videolessen zijn dus niet alleen een instrument om efficiënter les te geven, het is ook een innovatiekracht die meer mogelijkheden biedt voor goed en gevarieerd onderwijs. Leerlingen live verbinden met de hele wereld? Experts op afstand, online discussies en samenwerken aan projecten? Door de inzet van videolessen op deze manier ontwikkelen leerlingen zich breder en maken kennis met verschillende aspecten van het het vak.

Het project Videolessen is een van de experimenten van het InnovatieImpuls Onderwijs.

Links

Handzame presentatie Videolessen

: Update van Paul Vermeulen over hoe Videolessen aan te pakken.

InnovatieImpuls Onderwijs

: Alle informatie over IIO verzameld.


E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.