Onderwijsteams: domeinen en leertaken
Bij Onderwijsteams wordt er geanticipeerd op het toekomstige lerarentekort terwijl de kwaliteit van het onderwijs erop vooruit gaat.[/vc_intro]
In Steenbergen kampte ’t R@velijn met ernstige krimp en moest de school bijna sluiten. Dit is aanleiding geweest om mee te doen met het Onderwijsteams Experiment van InnovatieImpuls Onderwijs. Sindsdien werken docenten en onderwijsassistenten nauw samen in teams en is men blij met het delen van de verantwoordelijkheid. Docenten hebben meer tijd en aandacht voor de individuele leerling en de onderwijsassistenten fungeren als baken van rust.
Er wordt gewerkt in domeinen. De clusterontwikkelaar is samen met de leraren verantwoordelijk voor de leertaken. De inzet van digitale middelen is onontbeerlijk (tablets voor de leerlingen). Door het creatief inzetten van ICT kunnen leerlingen efficiënt aan de slag, begeleid door een onderwijsassistent terwijl de leraar leerlingen aandacht geeft die zij nodig hebben, waarbij een beroep wordt gedaan op zijn vakspecifieke en pedagogisch/didactische kennis en ervaring.
Links
Site met veel verwijzingen nuttig om Onderwijsteams op te starten.
Een tool waarmee scholen hun huidige en gewenste positie kunnen bepalen mbt het concept Onderwijsteams.
Overzichtsmatrix Onderwijsteams
Zes uitgangspunten (kenmerken) en vijf niveaus bij Onderwijsteams.
Hoe heeft Het Goese Lyceum het invoeren van Onderwijsteams aangepakt.
Alle informatie over IIO verzameld.
Handboek Domeinleren - 't R@velijn
Leren op het domein is een vernieuwde vorm van het toepassen van de leerprincipes. In dit handboek worden de onderwijsprincipes die het domeinleren met zich mee brengt besproken. Er worden antwoorden gegeven op praktische vraagstukken.