praktijk
po

Praktische tips om samenwerkend leren goed toe te passen in de les

Leerlingen op de basisschool leren effectief van samenwerkend leren, maar alleen als de leraar het heel precies inzet. Leerlingen ontwikkeling bovendien hun sociale en communicatieve vaardigheden. En als zij in een groepje aan het werk zijn, heeft de leraar zijn handen vrij om gericht andere leerlingen te helpen.

  • Embedcode

De belangrijkste tip voor leraren is om samenwerkend leren consequent, systematisch en doelgericht toe te passen. Geef goed gestructureerde opdrachten, maar laat leerlingen niet permanent samenwerken. Er moet immers voldoende tijd overblijven om vaardigheden en methoden zelfstandig te oefenen. Samenwerkend leren is het meest succesvol als de groepen niet al te groot zijn (2 tot 4 leerlingen). Bovendien is het belangrijk ervoor te zorgen dat de groepjes heterogeen zijn samengesteld.

Vijf kenmerken van samenwerkend leren bepalen het succes

  • Positieve wederzijdse afhankelijkheid: groepsleden ervaren dat zij elkaar nodig hebben om de opdracht te vervullen. Samenwerken maakt dat het beter gaat.
  • Individuele aanspreekbaarheid en groepsverantwoordelijkheid: de groepsleden zijn aanspreekbaar op hun persoonlijke bijdrage in de groep en op de gemeenschappelijke uitkomst.
  • Directe ondersteunende interactie: tijdens de samenwerkingsopdrachten moedigen de groepsleden elkaar aan, ondersteunen zij elkaar en communiceren ze op directe wijze met elkaar.
  • Sociale en groepsvaardigheden: bij samenwerkend leren moeten individuën interpersoonlijke vaardigheden en vaardigheden in het werken in een kleine groep bezitten en gemotiveerd worden deze te gebruiken.
  • Groepsevaluatie: samenwerkend leren wordt effectiever wanneer de groepsleden regelmatig hun eigen functioneren daarin bespreken.

In de video zien we hoe leraar Samira Chellah van basisschool Al Ihsaan samenwerkend leren effectief inzet.

Thema

Didactiek

Onderwerpen

Samenwerkend lerenAyoub | 20 maart 2011

Je hebt een geweldige les gegeven. Wat heb jij een rustige en leuke groep! Ik mis jouw enthousiasme zeker niet! Je hebt het goed gedaan en ga zo door! Je mag jezelf gelukkig prijzen met het filmpje en geniet van je leerlingen.


Roos | 16 maart 2011

Een goede leskwaliteit! Ik mis de enthousiaste uitstraling van de leerkracht, doch de leerlingen zijn gemotiveerd aan het werk. Gemotiveerd zijn om te leren; een must!


Ebelien Nieman | 7 maart 2011

Geweldig Samira, een opname om trots op te zijn. Samenwerkend leren maakt dat kinderen meer taal gebruiken.Je ziet dat de kinderen in je groep zich goed hebben ontwikkeld op dit gebied.Zij kunnen ook trots zijn op zichzelf!


Khalid | 5 maart 2011

Complimenten Samira! Heel leuk filmpje!! Een leuke, taakgerichte en rustige groep + een sterke en enthousiaste leerkracht = goed onderwijs! Geniet van het filmpje!!!!


Suzan | 4 maart 2011

Leuk en informatief filmpje. Samira je doet het weer geweldig. Leraar 24 zou eigenlijk in elke klas bij ons op school moeten filmen. De leerkrachten op de Al Ihsaan zijn buiten gewoon goed waar iedereen wel wat van kan leren!!!!!

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.