praktijk
vo

Een homoseksuele leraar voor de klas

Bart is leraar wiskunde en homo. Hij werkt op een Internationale Schakel Klas (ISK) met leerlingen uit veel verschillende culturen. Deze leerlingen denken heel divers over homoseksualiteit. Voor sommige leerlingen is homoseksualiteit een taboe en iets ‘slechts’, sommige leerlingen zijn niet gewend om open over homoseksualiteit te praten. Hoe gaat de school hiermee om? En hoe is het voor Bart om op deze school te werken?

  • Embedcode

Homoseksualiteit en onderwijs is een combinatie die op sommige scholen in het voortgezet onderwijs moeilijk samengaat. In de grote, multiculturele, steden zijn er soms ‘misverstanden’. Er zijn leerlingen die negatieve of onjuiste beelden hebben bij homoseksualiteit door de media of hun culturele achtergrond.

Om vooroordelen te doorbreken wil leraar Bart open en eerlijk zijn over zijn eigen seksualiteit. Met deze openheid wil hij een voorbeeld zijn voor anderen. Zodat iedereen weet dat homoseksualiteit niets is om je voor te schamen en jongeren niet bang zijn om voor hun seksuele voorkeur uit te komen.

Respect voor diversiteit

De school wil leerlingen een respectvolle houding bijbrengen. Respect voor de opvattingen en identiteit van een ander ongeacht het ras, geloof of de geaardheid. Zeker bij leerlingen met een andere religieuze of culturele achtergrond is deze respectvolle houding met betrekking tot seksuele diversiteit geen vanzelfsprekendheid en moet aangeleerd worden.

De school geeft daarom lessen over seksuele vorming waarbij seksuele voorkeuren een specifiek onderwerp is. Ook geven gastsprekers van het COC voorlichtingslessen over seksuele diversiteit. Het COC is een organisatie die zich inzet voor acceptatie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen, trans- en interseksuelen.

Meer weten?

Wil je meer weten over homoseksualiteit & onderwijs? Lees dan het artikel De meester is homo van het Aob. Op de website van Gay&School lees je verhalen van homoseksuele leraren die vertellen over hun ervaringen met het bespreken van seksuele diversiteit.


E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.