Onderwijspioniers: Het Wetenlab

lerarenredactie | bijgewerkt op 17 juni 2015

Onderwijs Pioniers is ontstaan vanuit het idee dat bevlogen leraren de ruimte en ondersteuning moeten krijgen om hun eigen werkomgeving, de school en het onderwijs als geheel, te verbeteren. Daarom helpt Onderwijs Pioniers leraren om innovatieve ideeën verder te ontwikkelen en op school te realiseren. Leraren krijgen hiervoor een budget en ondersteuning in de vorm van Pioniersdagen, een helpdesk, een netwerk van Pioniers en kans op de Onderwijs Pioniers Trofee.

Een van de Onderwijs Pioniers is Suzanne ‘t Hart. Haar ‘’pioniersidee’’ is de opening van het eerste Wetenlab van Nederland waarbij kinderen leren over de werking van het brein en hoe zij zelf actief het onderwijs naar zich toe kunnen trekken. De kinderen kunnen in het Wetenlab met wetenschappelijke vragen en techniek aan de slag en worden uitgedaagd door breinsleutelvragen om out of de box ontdekkend, ontwerpend en oplossend met de leerstof en de uitdaging om te gaan.

Vanuit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat kinderen het meest actief de leerstof verwerven als ze in actie zijn, samenwerken en elkaar hun gedachten uitleggen. Want voor je brein geldt: “Use it or lose it.”

Leraar24 helpt je graag met kennis over onderzoek en onderwijs in de praktijk.

Leraar24 helpt je graag met kennis over onderzoek en onderwijs in de praktijk.