praktijk
po

Herken de licht verstandelijke beperking

  • Embedcode

Leerlingen met een licht verstandelijke beperking zitten op de reguliere basisscholen, op het speciaal basisonderwijs en ook in het vmbo. Het gaat hierbij om kinderen  waarbij een combinatie van een wat lager IQ (IQ van 50/55-70) en problemen in de sociale aanpassing een rol spelen. Deze kinderen worden structureel overvraagd. Dat leidt tot een negatief zelfbeeld en gevoel van incompetentie.

Deze video bespreekt de problemen van die kinderen, communiceert over de onderzoeken, laat enkele van de vierdejaars PABO-studenten aan het woord over hun methode van onderzoek en leerbegeleiding en laat zien hoe de basisschoolleerlingen zijn geholpen.

Het Nederlands Jeugdinstituut heeft een dossier over licht verstandelijk beperkte jongeren, met onder andere instrumenten waarmee leerlingen onderzocht kunnen worden.

Thema

Pedagogiek

Onderwerpen

GedragsproblemenYpe Brada | 23 september 2011

De scorelijst uit de video (Beoordeling Sociaal Aanpassingsvermogen) is nu als webversie beschikbaar op http://www.tjallingahiem.nl/informatie?news_id=64204 Met het beantwoorden van de achttien items kan een hulpverlener of een leerkracht het sociaal aanpassingsvermogen van een jeugdige in kaart brengen. Er zijn twee versies ontwikkeld en beschikbaar, een voor kinderen op het (speciaal) basisonderwijs (BSA-k) en een voor jongeren die het (speciaal) basisonderwijs hebben afgesloten (BSA-j). Na invulling van de vragenlijst is direct de totaalscore beschikbaar. De uitslag met eventuele vervolgstappen kan als Pdf-document opgeslagen worden.


Redactie Leraar24 | 1 augustus 2011

De vragenlijst 'beoordeling sociaal aanpassingsvermogen' van het NJI is hier te vinden: http://www.nji.nl/eCache/DEF/1/13/357.html Er is een versie voor kinderen en een versie voor jongeren (pdf's). Ook staat er een handleiding bij die als pdf te downloaden is.


Roos | 31 juli 2011

Elke, ik heb even gekeken op de site en ik heb dit kunnen vinden: http://www.nji.nl/smartsite.dws?id=114097&recordnr=614&setembed=&vanuit=&zoek=&toon=detail Verder staat hierboven onder NB. dat je de scorelijst gratis aan kunt vragen bij het Nji, de lijst kun je dus niet downloaden.


Elke de Vries | 26 juli 2011

Is het mogelijk om een link te plaatsen die leidt naar de scorelijst. Ik heb op de website van nji gezocht, maar ik kon hem niet vinden.

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.