praktijk
po

Kernreflectie: implementatie

  • Embedcode

Op basisschool De Regenboog is kernreflectie geïmplementeerd in de omgang met collega’s. In de video zien we hoe leraren individueel en samen werken aan de implementatie en beheersing van kernreflectie. Coach/trainer Maarten Haalboom vertelt hoe de begeleiding van het schoolteam er nu, na de start met kernreflectie twee jaar geleden, uitziet.

Leraren en leerlingen krijgen op school veel te maken met allerlei verplichtingen. Kernreflectie is een methode om weer te werken vanuit plezier en overtuiging in plaats van verplichting.

Kernkwaliteiten

Kernreflectie gaat uit van de kernkwaliteiten van mensen. Dit zijn de sterke punten van mensen die van binnenuit komen. Eigenschappen als avontuurlijk, daadkrachtig, handig en zorgzaam zijn voorbeelden van kernkwaliteiten. Als je uitgaat van deze kernkwaliteiten, zowel bij jezelf als bij anderen, gaat leren en werken makkelijker.

Bij kernreflectie maak je gebruik van het ui-model. Het model laat de steeds diepere lagen zien die mensen in zichzelf kunnen aanboren: omgeving en gedrag zitten aan de buitenkant, en bekwaamheden, overtuiging, identiteit en werkelijke betrokkenheid steeds verder naar binnen.

Al die lagen hebben invloed op het gedrag, maar ze werken niet altijd dezelfde kant uit. Met name kunnen bepaalde overtuigingen de ontwikkeling belemmeren (“Dat kan ik nu wel willen, maar het is voor mij toch totaal onbereikbaar”).

Implementatie

Kernkwaliteiten en flow werken door in het gehele schoolsysteem. Ze zijn bijvoorbeeld belangrijk in de omgang tussen lerarenleerlingen en schoolleiders. Mensen benaderen elkaar op hun sterke punten wat een positief gevoel geeft en waardoor het contact beter wordt en positiever.

De kernreflectiebenadering bestaat onder andere uit het uitvoeren en toepassen van een aantal specifieke handelingen:

  • Kernfeedback geven
  • Liften
  • Aandacht geven voor het ideaal
  • Overtuigingen onderzoeken


E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.