praktijk
po

Inwerktraject startende leraar

  • Embedcode

Uitval onderwijs

Een kwart van de nieuwe leraren verlaat binnen vijf jaar het onderwijs. Dat is zonde want startende leraren zijn meestal enthousiast en vol ideeën. Zaak dus voor scholen om goed met de startende leraar om te gaan zodat deze niet afhaakt.

Inwerkperiode

Het is belangrijk startende leraren goed in te werken. Veel startende leraren zijn hier niet tevreden over. Dit blijkt uit onderzoek. Ronald Dulmers van onderzoeksbureau Scholen met succes vertelt hierover: “Veel scholen doen maar wat, het gebeurt ad hoc en erg amateuristisch.”

Hoe moet het wel?

Er zijn ook scholen waar het inwerken van startende leraren wel goed gaat, zoals op de Roelof Venemaschool in Amstelveen. Loes Buis, opleidingscoördinator en coach beginnende leerkrachten van schoolbestuur Amstelland vertelt hierover.

Uit ervaring

Van Patricia Scholte ter Horst horen we hoe zij ingewerkt is en of het inwerktraject goed is verlopen. Ook vertelt Patricia over haar ervaringen van het eerste jaar lesgeven: “Tijdens je inwerkperiode leer je dat je er niet alleen voor staat en dat het goed is ervaringen met elkaar te delen.”

Onderwerpen

Startende leraarWillem | 6 september 2016

Waardering vanuit de school en vanuit het team vind ik een van de belangrijkste dingen die er is. Als startende docent ben je vaak nog onzeker over de gang van zaken op school en over de manier waarop je dingen aan moet pakken. Als je dan te horen krijgt wanneer iets goed gaat of hoe je iets beter aan zou kunnen pakken, dan voel je je pas echt op je plek.


Sander | 14 februari 2011

Ik ben wel geleidelijk ingewerkt en goed begeleid. Maar ik had binnen vijf jaar wel door wat een puinbende het is in het onderwijs. Zodra er orde op zaken wordt gesteld en ik als leraar een fatsoenlijk loon kan verdienen, kom ik graag terug.


Mijke | 4 februari 2011

Grappig. Ik ben helemaal niet geleidelijk ingewerkt maar ging gewoon direct voor de troepen. Doen voel je ook meteen of lesgeven iets voor je is of niet. Een goede coach is wel heel belangrijk en die had ik gelukkig!

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.