praktijk
po
so

Wat is een groepsplan en hoe betrek je leerlingen erbij?

  • Embedcode

Op de Annie M.G. Schmidtschool in Hilversum wordt gewerkt met handelingsgericht werken. Onderdeel daarvan is het maken van een groepsplan.

Een groepsplan bevat schriftelijke richtlijnen voor het onderwijs aan alle leerlingen in de groep. Het beschrijft de didactische en pedagogische doelen voor de komende periode (van 8 – 12 weken) en wat de leerlingen daarvoor nodig hebben. Het beoogt een praktisch document te zijn dat de leraar ondersteunt bij het omgaan met de verschillen in haar groep.

Leraar Suzanne:

“Het werken met een groepsplan geeft mij de mogelijkheid om in te spelen op de verschillen in de groep. Het maken van een groepsplan maakt mij ook bewuster van wat ik doe; Wat wil ik bereiken en hoe ga ik dit bereiken, wat heb ik hier voor nodig? En later, is het gelukt?”

Het opstellen van een groepsplan lukt het beste in team- of werkbijeenkomsten met deskundige ondersteuning. In deze video zien we onder meer leraar Suzanne Brenk en unitcoördinator Judith de Lange in gesprek over het groepsplan Spelling.

Unitcoördinator Judith de Lange:

“Het doel van het werken met een groepsplan is dat de leerkracht bewuster en beter omgaat met verschillen in de groep en bewuster omgaat met leerlijnen binnen een methode.”

Thema

Didactiek

Onderwerpen

Differentiatieannemie | 21 februari 2013

Hartstikke leuk hoor die groepsplannen, maar ik vraag me ook af of iemand ook tegen het gebruik van groepsplannen is???


Wim | 21 april 2012

Hoi Marieke! Ik snap wat je bedoelt. Met 30 leerlingen kost het maken van een groepsoverzicht en groepsplan enorm veel tijd! Ik kreeg laatst echter een oplossing doorgemaild. Wellicht ook iets voor jou? www.groepsplanversneller.nl


marieke | 6 maart 2012

Ik tel in dit klasje 14 kinderen, dan zou ik graag een filmpje zien met een klas van 30 leerlingen!


annemarie | 29 februari 2012

Ik ben hierin geïnteresseerd omdat wij ook met groepsplannen werken. Ik wil kijken hoe dit op andere scholen gebeurt. Het mooie in deze video vind ik dat het groepsplan mede ontstaat op grond van gesprekjes met kinderen; zij worden erbij betrokken. Ook wordt het groepsplan als het klaar is met de kinderen besproken. Aan de kinderen is duidelijk te merken dat zij dit zeer op prijs stellen. Dit is goed voor de relatie met de leerkracht, en motivatie-verhogend naar hun eigen leerproces toe. Wat ik goed vind is dat dat het groepsplan door leerkracht en ib'er samen gemaakt wordt. Je staat met zo'n groepsplan als leerkracht steviger in je schoenen, en zoals ook te zien is in de video, de drempel om ondersteuning te vragen aan de ib'er is laag.

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.