Hoe actueel is de meervoudige intelligentietheorie van Gardner?
praktijk
po vo

Hoe actueel is de meervoudige intelligentietheorie van Gardner?

Sommige scholen in Nederland werken met de principes van meervoudige intelligentie, ontwikkeld door onderwijspsycholoog Howard Gardner. Gardner definieert intelligentie als de bekwaamheid om te leren en problemen op te lossen. Niet iedereen doet dat op dezelfde manier. Hij hanteert daarom acht vormen van intelligentie.

  • Embedcode

Door de jaren heen is er altijd kritiek op Gardner geweest. In bovenstaande video legt hij uit waarom hij zijn theorie toch nog steeds actueel vindt.

Ontwikkelen van talenten

Volgens Howard Gardner is niet het vergaren van kennis, maar het ontwikkelen van talenten de belangrijkste opdracht van het onderwijs. Het gaat erom dat kinderen zin hebben en houden om te leren en ontdekken waar ze graag meer mee willen doen of over willen weten. Leraren kunnen die talenten aanwakkeren door kennis op verschillende manieren aan te reiken, vindt hij.

Kritiek op Gardner

Veel onderwijskundigen twijfelen over de effectiviteit van lessen die gebaseerd zijn op de principes van meervoudige intelligentie. 

  • Zo schreef cognitief psycholoog Daniel Willingham een kritisch artikel waarin hij een aantal van Gardners aannames ontkracht en uitlegt dat het gebruik van de term intelligenties in plaats van talenten verwarring oproept. Lees zijn artikel Reframing the Mind.
  • Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) maakte een inventarisatie van onderzoeken naar de effecten van het toepassen van meervoudige intelligentie. Er blijkt geen wetenschappelijk bewijs te zijn dat de meervoudige intelligentietheorie een positief effect heeft op leerresultaten. Lees meer in het antwoord op de vraag Verhoogt het inzetten op meervoudige intelligentie de leerresultaten? op de Kennisrotonde.
  • Wil je weten welke acht typen intelligentie Gardner onderscheidt? Lees het artikel Acht verschillende typen intelligentie met verschillende video’s uit de praktijk.

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.