Gymspel voor thuis en op school met De Spelles
praktijk
po vo so

Gymspel voor thuis en op school met De Spelles

Matthijs Jansen deelt op zijn website De Spelles wekelijks originele lesideeën voor de gymles en andere beweegactiviteiten. Bij zijn lessen staan plezier, enthousiasme en actieve betrokkenheid voorop. Met De Spelles wil Matthijs inspireren en laten zien hoe je álle leerlingen actief in beweging krijgt. Mochten de leerlingen vanwege cornonamaatregelen niet naar school kunnen, dan heeft De Spelles ook spelprogramma’s voor thuis. Zo kunnen ze, in en rond het huis, tussen het huiswerk door, toch dagelijks lekker wat bewegen. 

Het dagelijks spelprogramma biedt ongeveer vijf spellen inclusief een handige tijdsplanning. Elk programma bestaat uit:

  • een energizer
  • een pauzespel met daarbij een fitness-element
  • een spel waarbij bewegen en leren worden gecombineerd
  • een dansspel

Bij elk spel vind je een duidelijke video met uitleg. De leerlingen kunnen de spellen alleen, maar ook zeker in tweetallen spelen. Lees meer over het dagelijks spelprogramma

Elke leerling doet actief mee met De Spelles

De website De Spelles ontstond doordat Matthijs tijdens zijn gymlessen merkte dat vooral de goede bewegers aan het bewegen waren en andere leerlingen juist afhaakten. Dat bracht hem op ideeën over wat anders kan in de gymles. Belangrijk is dat iedereen zo actief mogelijk beweegt en niemand stilstaat.

Matthijs geeft zijn spellessen zo vorm dat er meer betrokkenheid is voor alle leerlingen, door verschillende spelelementen toe te voegen. Dat merkte hij direct aan de leerlingen: iedereen deed mee en kon ook meedoen. Gymlessen waarbij leerlingen langs de lijn stilzitten omdat ze afgetikt zijn of waar kinderen moeten afwachten totdat ze de bal krijgen en waar alleen de beste leerlingen bewegen? Die lessen kom je bij Matthijs niet tegen. 

Springen met reactie-jump

Een voorbeeld van een spel dat leerlingen ook heel goed thuis kunnen doen, met bijvoorbeeld broer of zus, vader of moeder is reactie-jump:

Je gaat in een hoepel staan. De ander gaat achter je staan en je mag niet kijken. Je krijgt opdrachten van degene die achter je staat die jij moet uitvoeren. De opdrachten zijn: naar voren, naar achteren, naar links of naar rechts. Elke keer spring je met beide voeten uit de hoepel. Na iedere sprong moet je meteen terug. Je krijgt dan weer een nieuwe opdracht. Wil je meer weten over dit spel? Op het YouTube-Kanaal van De Spelles vind je een video met uitleg

Meer weten?

De enthousiaste leraar wilde deze verandering aan anderen laten zien en maakte filmpjes van de spellen. Kijk op de De Spelles voor meer dan 100 lesideeën en geef jouw gymles een nieuwe impuls.

Ook via diverse social media-kanalen kun je delen in het enthousiasme van Matthijs.

  • Op Facebook heeft De Spelles al méér dan 75.000 likes. Iedere week deelt Matthijs een nieuwe activiteit. Ook op Instagram en Twitter vind je zijn leuke lesideeën.  
  • Op het YouTube-kanaal vind je diverse video’s van leuke spellessen. 

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.