Autismespectrumstoornis: zo ga je ermee om als leraar Dit artikel bevat een video
praktijk
Leerlingen met het Autisme Spectrum Stoornis (ASS) lopen soms vast in het reguliere onderwijs. Hoe kunnen vo- en mbo-scholen hen goed en passend onderwijs bieden?
Hoe ga je om met epilepsie in de klas?
praktijk
In het onderwijs is veel onbekendheid over epilepsie. Lees welke impact epilepsie kan hebben op het leerproces en de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen.
Met scaffolding bied je de juiste hulp op het juiste moment Dit artikel bevat een video
praktijk
Scaffolding is een manier van instructie, waardoor leerlingen zelfstandig leren leren en steeds een stapje verder komen in hun leerproces. Het daagt leerlingen uit om hardop te denken en zelf met antwoorden te komen. Deze vorm van instructie is maatwerk: leerlingen maken zelfstandig stappen om te verder te komen met leren.
Formatief toetsen effectief toepassen? Zet kleine stappen
praktijk
Hoe pas je als leraar formatief toetsen toe in de praktijk? Experts Judith Gulikers en Liesbeth Baartman zeggen dat het geheim zit in het zetten van kleine, haalbare stappen. Ze adviseren om simpel te starten, het succes te zien en vervolgens het formatief toetsen verder te ontwikkelen.
Wat er niet klopt aan de meervoudige-intelligentietheorie
praktijk
Veel leraren werken met de meervoudige-intelligentietheorie, ontwikkeld door onderwijspsycholoog Howard Gardner. Maar deze theorie is wetenschappelijk niet bewezen. Wat klopt er wel én niet aan?
Voordelen en nadelen van digitaal toetsen op een rij
praktijk
Wat zijn de voordelen van digitaal toetsen? Wat moet je als leraar weten en regelen voordat je met digitaal toetsen aan de slag kunt? En welke vormen van digitaal toetsen zijn er?