Praktijk

Competentiegericht onderwijs

Redactie Leraar24 | Gepubliceerd op 30 oktober 2009

  • MBO

Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden en gedrag. Binnen het competentiegericht onderwijs is er meer aandacht voor het ontwikkelen van de beroepshouding. Competenties zoals samenwerken en communiceren zijn belangrijke voorwaarden om goed te kunnen functioneren in de maatschappij.

Competentiegerichte kwalificatiestructuur

Iedere mbo-opleiding heeft een eigen kwalificatiedossier. In dit kwalificatiedossier zijn alle competenties (kennis, vaardigheden en beroepshouding) vastgelegd waaraan een student moet voldoen om het mbo-diploma te behalen. Competentiegericht onderwijs verwacht meer dan voorheen van studenten dat zij kunnen aantonen over welke competenties zij beschikken. Dit brengt met zich mee dat binnen het onderwijs meer aandacht is voor de praktijk. Studenten gaan hierdoor sneller bij een bedrijf aan de slag of gaan in een simulatieomgeving werken. Daarnaast is het (zelfstandig) werken in groepsverband een grotere rol gaan spelen.

Reacties (0) en waardering (3 van 5 op basis van 114 stemmen)

Totale waardering artikel:
(klik om te waarderen)

Schrijf zelf een reactie

Als u uw emailadres invult kunnen wij reageren op uw reactie. Het emailadres wordt niet op de site getoond.

Leraar24 staat het delen, aanpassen en gebruiken van de gepubliceerde content op deze website toe, tenzij anders aangegeven, onder de voorwaarden in deĀ Disclaimer

Gerelateerd