praktijk

Leren leren op een cluster 1-school

lerarenredactie | bijgewerkt op 23 maart 2014

  • SO
  • embed video

    <iframe width="440" height="270" src="https://www.leraar24.nl/api/video/218002990/embedded/rijke-leeromgeving_meervoudige-beperking" frameborder="0" allowscreen></iframe>

Visio Onderwijs geeft les aan blinde en slechtziende kinderen. Deze cluster-1-school heeft een paar jaar geleden het concept ‘Leren leren’ ingevoerd. Dit concept heeft als doel de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de leerlingen, die meervoudig beperkt zijn, te vergroten. Het is gebaseerd op drie pijlers:

  • het leerling-initiatief: de leerling leert zelf te kiezen;
  • de leerkracht als regisseur/coach: vanuit de leerlijnen begeleidt de leraar de leerling in zijn ontwikkeling;
  • de uitdagende leeromgeving: de leerstof moet de leerlingen prikkelen, zodat ze zelf op zoek gaan naar nieuwe kennis en mogelijkheden.

Daarnaast speelt bij ‘Leren leren’ de totale communicatie een belangrijke rol, waarbij lichaamshouding, taal, de juiste vragen stellen en rust uitstralen moeten leiden tot een betere communicatie met de leerling.

In deze video lopen we een dag mee met Visio Onderwijs Breda, waarbij alle facetten van het concept in beeld komen.

Nog vragen?

Leraar24, het LerarenOntwikkelFonds en de Kennisrotonde helpen je graag.

Stel je vraag!

geef jouw waardering:

(klik om te waarderen)

Schrijver Gosselink H. | 30-03-2014
Reactie Goed en leuk ! Wat kijken de kinderen en de leerkrachten blij ! Deze kinderen leren echt zelfstandig worden. Soms zie ik niet eens dat ze slechtziend zijn, zo spontaan reageren ze. Jullie bevorderen zo ook de muzikaliteit en de luistercapaciteit ! Ga zo door geweldige leerkrachten ! Veel vreugde in jullie werk ! Hennie Gosselink.
Schrijver J.Brouwer-Wolf | 25-03-2014
Reactie Leren leren is anders niets nieuws zon..! Bij mijn opleiding voor kleuterleidster in de jaren: 1960-1970 werd dit ons al geleerd om dit met 'onze doelgroep' te doen. En dat op alle terreinen is dat toepasbaar. Het mooiste om dit ieder kind zomogelijk zelf te laten ontdekken en ieder op zijn eigen niveau. Aan het einde van mijn tijd bij: nu Visio, toen Sensis, aangeboden. De Cirkel was toen rond. kreeg ik weer een Cursus: Leren leren aangeboden , Kreeg ik weer een cursus Leren leren aangeboden, toen was kreeg ik weer zo'n cursus: Leren leren, aangeboden voor mij was toen de Cirkel rond Kreeg ik dezelfde cursus aangeboden voor de doelgroep van Sensis, voor mij was de cirkel toen rond en klaar.

Schrijf zelf een reactie

Als je je e-mailadres invult kunnen wij reageren op je reactie. Het e-mailadres wordt niet op de site getoond.

Gerelateerd