praktijk

Omgaan met pestgedrag

lerarenredactie | bijgewerkt op 17 september 2012

  • VO
  • MBO
  • embed video

    <iframe width="440" height="270" src="https://www.leraar24.nl/api/video/218000212/embedded/pesten" frameborder="0" allowscreen></iframe>

De NTR zond een docudrama uit, waarin Peter Hoefnagels de rol speelde van docent Nederlands en mentor aan het VMBO. De zesdelige serie verkende hoe ver je kunt gaan om leerlingen te raken en te inspireren. Hoe ga je om met lastige pubers? Hoe maak je moeilijke onderwerpen bespreekbaar? Hoe houd je de aandacht van de leerlingen vast?

Hoefnagels zoekt grenzen op. Hij daagt de leerlingen uit en is uitgesproken in zijn aanpak. De ene leerling loopt met hem weg, de andere leerling zit liever achterin zijn klas. In de docentenkamer is zijn manier van lesgeven geregeld voer voor discussie.

Aflevering 5: Pesten
Hoefnagels komt erachter dat een leerling uit zijn klas door andere meisjes gepest wordt. Hoe zou u reageren in deze situatie?

Nog vragen?

Leraar24, het LerarenOntwikkelFonds en de Kennisrotonde helpen je graag.

Stel je vraag!

geef jouw waardering:

(klik om te waarderen)

Schrijver Iris | 04-03-2013
Reactie Een klas heeft zich in het 4e leerjaar VMBO-t tegen een leerling gekeerd. De leraar heeft klassikaal gevraagd wat er mis was met (naam leerling). Diegene kreeg een hoop negatieve opmerkingen over zich heen en had geen weerwoord kunnen houden, want toen ze eenmaal klaar waren, was de les af. En alleen tegenover een groep en een leerkracht sta je niet sterk in je schoenen als je zelfvertrouwen al geschaad is. Deze leerlinge is voor heel haar leven beschadigd. Wat kunnen docenten toch naief zijn!
Schrijver Eliza | 15-10-2012
Reactie Helemaal eens met Wim, deze man is aan het experimenteren maar weet niet wat hij aanricht. Wat mij ook opvalt dat hij verkeerde gesprekstechnieken toepast. Hij zit op de tafel tegenover Merve, laat hij eerst eens beginnen om gelijke hoogte op te zoeken.
Schrijver wim | 03-10-2012
Reactie Ongelofelijk, hoe is het mogelijk dat docenten zulke stommiteiten uithalen. Turven voor de klas wie er populair is en wie niet. Laat deze docent zich eens verplaatsen in Merve, publiekelijk wordt kenbaar gemaakt wie zij is. Waar blijft de veiligheid. Verder is dit een opsteker voor de populaire leerling die veelal negatief uit kan werken.
Schrijver arjen scholten | 18-09-2012
Reactie Ik schrik hier van. Ik zie veel goede bedoelingen, maar geen centrale, breed gedragen, onderbouwde gedachte. Nu wordt er, nogmaals met de beste bedoelingen, geexperimenteerd met een kind. Dit lijkt me een volkomen onverantwoorde manier van werken, die het gepeste kind eerder meer beschadigd dan verder helpt. De context is me onduidelijk - is dit een nagespeelde situatie? - maar ik adviseer iedere kijker ver weg te blijven van deze 'aanpak'.

Schrijf zelf een reactie

Als je je e-mailadres invult kunnen wij reageren op je reactie. Het e-mailadres wordt niet op de site getoond.

Gerelateerd