Paleis Het Loo maakt een museumbezoek levendig met actieve lesprogramma’s

lerarenredactie | 12 februari 2018

Een museumbezoek stoffig, gedateerd en vooral geschikt voor leerlingen van groep 8? Daar denken ze bij Paleis Het Loo heel anders over! De museumdocenten van Het Loo bieden een breed aanbod van onderwijsprogramma’s voor alle leeftijden.

Paleis Het Loo werkt graag samen met het onderwijs. De Afdeling Educatie bestaat uit ervaren leraren die iedere doelgroep een lesprogramma biedt. Dit programma sluit aan op de wensen en behoeften van de groep. Tijdens een museumles kunnen de leerlingen op een actieve manier kennismaken met de Oranje-geschiedenis en het koninklijk leven. In kleine groepjes en met eigen opdrachten gaan de leerlingen op pad, onder begeleiding van de museumdocent.   

Van prentenboek tot groen-opleiding

Ieder lesprogramma bestaat uit een voorbereidende les in de klas, voorafgaand aan het museumbezoek. Leerlingen weten wat hen te wachten staat op Paleis Het Loo. Zo maak je het bezoek nog meer een onderdeel van de lesstof op school.  

Vanwege een Vernieuwing en Verbouwing is het paleis gesloten en richten de nieuwe lesprogramma’s zich op de wel geopende baroktuin en het stallencomplex (april t/m september). Kleuters kunnen in die maanden op pad aan de hand van een prentenboek, dat is geïntroduceerd in de voorbereidende les op school. Zowel de midden- als de bovenbouw kan kiezen uit een lesprogramma in de stallen of de tuinen van het paleis. Van oktober t/m maart gaat ‘Het paleis op reis’! De museumdocenten geven met de mooiste verhalen, bijzondere materialen en afwisselende werkvormen een museumles in de klas. 

Ook voor het vo zijn er programma’s voor vakken als ckv, geschiedenis en kunst, zowel in de tuin van Het Loo als in de klas. Leerlingen uit het beroepsonderwijs kunnen op Paleis Het Loo terecht voor bijvoorbeeld de groen-opleidingen: de baroktuin is de perfecte locatie voor een museumles met deze doelgroep. 

Meerwaarde

Heb je zelf als leraar nog een ander idee voor een museumbezoek? De museumdocenten van Paleis Het Loo denken graag met je mee. Paleis Het Loo staat open voor samenwerking met alle scholen: “Een bezoek aan een museum moet méér zijn dan een leuk uitje, het moet een meerwaarde hebben ten opzichte van wat leerlingen toch al moeten leren uit een boek. En daar werken we graag aan mee.” 

Lees meer over het programma en de mogelijkheden van Paleis Het Loo.

Leraar24 helpt je graag met kennis over onderzoek en onderwijs in de praktijk.

Leraar24 helpt je graag met kennis over onderzoek en onderwijs in de praktijk.