Zo pak je professionele ruimte in het basisonderwijs
praktijk
po

Zo pak je professionele ruimte in het basisonderwijs

Professionele ruimte krijg je niet, die moet je nemen. Want als je te veel afwacht, gebeurt er niets. Dat zegt lerares Ellen Emonds in de video over de manier waarop je je als leraar kunt ontwikkelen. Ook scholen hebben daarbij een verantwoordelijkheid.

  • Deze video kan worden embed

Ellen Emonds was lerares van het jaar 2012; zij werkte op basisschool De Bonckert in Boxmeer. Als leraar moet je jezelf steeds verbeteren, op je vakgebied of persoonlijk, zo zegt zij in de video. Zij krijgt bijvoorbeeld nieuwe inzichten door te schrijven voor een vakblad of een lezing te bezoeken. Kijken bij en leren van elkaar vindt zij belangrijk. Ze moedigt ook leerlingen aan van elkaar te leren. 

Ruimte om als professional je vak uit te oefenen

Onder professionele ruimte verstaan we de ruimte voor leraren  om als professional hun vak uit te oefenen. Het gaat om de tijd en  ruimte om je expertise in te zetten voor onderwijskwaliteit. Bijvoorbeeld beslissen over onderwijsinhoud, onderwijsinrichting (didactisch, pedagogisch en organisatorisch) en professionele ontwikkeling. De professionele ruimte wordt beschermd door de Wet beroep leraar. Behalve professionele ruimte regelt deze wet ook de bescherming van het beroep en de verantwoordelijkheid van scholen.  

Afspraken vastleggen in het professioneel statuut

Scholen moeten volgens dezelfde wet in overleg met leraren een professioneel statuut opstellen. In dit statuut wordt de zeggenschap en autonomie van individuele leraar geregeld, zodat zij de ruimte krijgen om zelf invulling te geven aan hun verantwoordelijkheden zonder dat de school op detailniveau bepaalt hoe zij hun werk uitvoeren. Met het Professioneel statuut spreken schoolleiding en leraar vertrouwen in elkaar uit. Er zijn geen richtlijnen over hoe het statuut eruit moet zien. Lees het artikel op leraar24.nl over het Professioneel statuut en invulling van zeggenschap.

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.