Praktijk

Sociale acceptatie voor dove/slechthorende kinderen

Redactie Leraar24 | Gepubliceerd op 13 februari 2017

  • PO
  • SO
  • Embed video

    <iframe width="440" height="270" src="https://www.leraar24.nl/api/video/217994315/embedded/nl_t" frameborder="0" allowscreen></iframe>

Kentalis Talent in Vught (Noord-Brabant) biedt basisonderwijs voor kinderen die doof of slechthorend zijn. Dit kan in verschillende vormen binnen het speciaal onderwijs of regulier onderwijs (passend onderwijs). Uit recent onderzoek naar sociale acceptatie en populariteit van Dove en slechthorende jongeren in het regulier en speciaal onderwijs komt duidelijk naar voren dat dove en slechthorende jongeren in het regulier onderwijs minder geaccepteerd worden en minder populair zijn dan hun horende klasgenoten. Vaak is het kind de enige in de klas of zelfs op school die doof of slechthorend is. Het risico op sociaal isolement ligt daardoor op de loer. Vanzelfsprekend geldt dit niet voor alle DSH leerlingen, maar voor wie dit wel geldt, is het een probleem en kan het negatieve gevolgen hebben voor het welbevinden. Als we de acceptatie van horende leerlingen in het regulier onderwijs als richtsnoer aanhouden, dan kunnen we concluderen dat ook in het speciaal onderwijs de acceptatie van DSH leerlingen beter zou kunnen.

De belangrijkste redenen voor mogelijke sociale problemen in de klas zijn het teruggetrokken gedrag en de minder ontwikkelde communicatieve vaardigheden in het regulier onderwijs.

Kijk voor meer informatie op www.kentalistalent.nl

Kentalis heeft ook video’s over dit thema:

Sociale participatie van dove jongeren op school (korte versie)

Sociale participatie van dove jongeren op school (lange versie)

Nog vragen?

Leraar24, het LerarenOntwikkelFonds en de Kennisrotonde helpen je graag.

Stel je vraag!

Geef jouw waardering: (klik om te waarderen)

Schrijf zelf een reactie

Als je je e-mailadres invult kunnen wij reageren op je reactie. Het e-mailadres wordt niet op de site getoond.

Leraar24 staat het delen, aanpassen en gebruiken van de gepubliceerde content op deze website toe, tenzij anders aangegeven, onder de voorwaarden in de Disclaimer.

Gerelateerd