praktijk

Speciaal onderwijs – cluster 4

lerarenredactie | bijgewerkt op 06 april 2010

  • SO

Onder cluster 4 vallen scholen voor leerlingen met ernstige gedragsstoornissen en/of psychiatrische problematiek:cluster 4

  • scholen voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen (ZMOK);
  • scholen verbonden aan een pedologisch instituut (PI- scholen);
  • scholen verbonden aan gesloten jeugdinrichtingen (justitie en jeugdzorg +)

ZMOK
Op een ZMOK-school zitten leerlingen met ernstige ontwikkelingsproblemen en/of psychiatrische problemen. De scholen zijn er voor leerlingen tussen de 5 en 20 jaar. De gedragsproblemen van kinderen op een ZMOK-school kunnen aangeboren zijn, maar kunnen ook veroorzaakt worden door factoren buiten de leerling.

De school richt zich vooral op de sociaal- emotionele ontwikkeling van het kind. Er wordt veel structuur geboden en de kinderen wordt geleerd hoe om te gaan met hun problemen. Omdat ieder kind zijn eigen achtergrond en problemen heeft, is individuele aandacht belangrijk en zijn de groepen klein.

PI- scholen

Pedologisch- Instituutscholen zijn scholen voor kinderen van 4 tot 12 jaar met ontwikkelings- of gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Dit zijn kinderen die (faal)angstig zijn, moeite hebben met communiceren, last hebben van depressies of stoornissen binnen het autistisch spectrum. Ze redden het niet op een reguliere school, omdat ze in zichzelf gekeerd zijn en niet goed in een groep kunnen functioneren.

Naast didactiek staat op een PI-school ook de pedagogiek centraal. De kinderen worden geholpen bij het omgaan met hun beperkingen. De school is gericht op het stimuleren van samenwerking, concentratie, zelfstandig werken en communicatie. Rust, duidelijkheid en voorspelbaarheid zijn belangrijk.

Scholen verbonden aan gesloten jeugdinrichting
In justitiële inrichtingen verblijven minderjarige jongeren die worden opgevoed en behandeld op basis van justitiële maatregelen. Als de jongere leerplichtig is, dan volgt hij onderwijs binnen de inrichting. Het onderwijs wordt gegeven door een school voor speciaal voortgezet onderwijs in de regio en behoort tot het vaste dagprogramma.

Voordat de jongere het onderwijs kan volgen, wordt er een intake-onderzoek gedaan om te bepalen op welk niveau hij onderwijs kan volgen. De concrete invulling hangt af van factoren als leeftijd, capaciteiten en interesses.

Infomatie over de overige clusters

Bijlagen

Nog vragen?

Leraar24, het LerarenOntwikkelFonds en de Kennisrotonde helpen je graag.

Stel je vraag!

geef jouw waardering:

(klik om te waarderen)

Schrijver praktijkonderwijs.startpagina.nl | 30-09-2015
Reactie Beste, kijk voor speciaal middelbaar onderwijs eens op http://praktijkonderwijs.startpagina.nl
Schrijver Senna | 07-12-2013
Reactie Beste mevrouw en meneer onze zoon moet naar een vso cluster 4 . Vanwege gedragsproblemen. Geven ze op die scholen ook op vmbo-t havo nivo les
Schrijver Patricia | 21-05-2013
Reactie hallo ik ben Patricia moeder van Nemo heeft een cluster 4 aan vraag vanuit het regulier onderwijs gekregen! waar vind ik in de buurt van IJsselstein(UT) een goeden school voor onze zoon! vriendelijke gr. Patricia
Schrijver Marcel Verkouter | 13-11-2012
Reactie Geachte heer/mevrouw, Onze zoon moet naar een cluster 4 school vanwege zijn ADHD, kunt U mij vertellen wat een goede cluster 4 school in de buurt van Zwijndrecht is met een dagbehandeling? Groeten Marcel Verkouter

Schrijf zelf een reactie

Als je je e-mailadres invult kunnen wij reageren op je reactie. Het e-mailadres wordt niet op de site getoond.

Gerelateerd