praktijk

Studio24 – Faalangst

lerarenredactie | bijgewerkt op 12 juli 2010 | studio24

  • PO
  • VO
  • embed video

    <iframe width="440" height="270" src="https://www.leraar24.nl/api/video/218122466/embedded/studio24-faalangst" frameborder="0" allowscreen></iframe>

Faalangst is onder invloed van de angst om goed te presteren zo geblokkeerd raken, dat het resultaat van je prestatie onder de potentiële mogelijkheden ligt. Eigenlijk is het de angst voor wat er gebeurt als je slechter presteert dan je wilt. In de brugklas heeft een op de tien leerlingen al last van faalangst, terwijl dat getal in de eindexamenjaren oploopt tot gemiddeld een op de vijf leerlingen.

Succes met faalangst
In studio24 praten we over hoe je faalangst herkent bij een leerling en hoe je er mee omgaat. Te gast is Ivo Mijland. Hij startte in 1994 in het onderwijs als leraar Nederlands en was jaren actief als mentor. Hij schreef het boek ‘Succes met faalangst’, geeft zelf faalangsttraining en is opleider van faalangsttrainers voor diverse scholen in Nederland.

Faalangst is nog steeds een taboe. De oplossing is niet dat de leraar het probleem overneemt. De leerling moet het gevoel terugkrijgen dat hij zelf de regie in handen heeft. In de video vertellen leerlingen over hun faalangst en over een training om dit te verminderen.

Nog vragen?

Leraar24, het LerarenOntwikkelFonds en de Kennisrotonde helpen je graag.

Stel je vraag!

geef jouw waardering:

(klik om te waarderen)

Schrijf zelf een reactie

Als je je e-mailadres invult kunnen wij reageren op je reactie. Het e-mailadres wordt niet op de site getoond.

Gerelateerd