Video produceren – Stap 2 Uitwerken

lerarenredactie | bijgewerkt op 04 maart 2011

Stappen bij het maken van een video: 

  1. Afbakening onderwerp: niets zo vervelend als een video die eindeloos duurt en weinig vertelt, of een video die zo’n breed onderwerp heeft dat je nauwelijks de diepte ingaat. De kunst is om van een goed idee een afgebakend onderwerp te maken. Kies het doel van je video voor je doelgroep.  Geef de video een hoofdvraag die we beantwoord zullen zien door de video.
  2. Uitwerken: uiteraard moet je  na je onderwerpkeuze je ideeën verder uit gaan werken: wie gaat je boodschap overbrengen? Ga je collega’s of leerlingen interviewen? Kom je zelf ook in beeld? Hoe breng je je onderwerp in beeld en wie praat je video aan elkaar? Belangrijk is daarbij om een script te hebben: hoe kort ook, dat je als inhoudelijke leidraad kunt houden voor alle betrokkenen. Omschrijf de doelstelling, de locaties en globaal de inhoud die je verwacht in de scenes van de video te krijgen.
  3. Filmen: na goede voorbereiding begint het echte filmwerk. In het script heb je aangegeven welke beelden je wilt hebben en welke informatie. Tijdens het filmen moet je op verschillende dingen letten:  is het beeld scherp? Zijn er geen afleidingen in de achtergrond? Is het ALTIJD goed hoorbaar wat er gezegd wordt? (geluid is de helft van je film, en soms meer). Kan ik een treffende visuele manier verzinnen om informatie duidelijk te maken in plaats van een “talking head”?
  4. Montage: er gaat heel wat tijd zitten in het monteren van je video, want je wilt je verhaal zo efficient mogelijk vertellen, zodat mensen geinteresseerd zullen blijven kijken. Je kunt niet álle beelden gebruiken die je hebt gemaakt. Durf keuzes te maken. Je eerder geschreven script is nu ook een goede inhoudelijke leidraad. Tenzij je er met de productie van je film rekening mee hebt gehouden kan de montage een ingewikkelde fase zijn. Zorg eventueel dat je voordat je gaat filmen een ervaren editor om zijnadvies hebt gevraagd hoe je de dingen straks moet aanpakken. Onthoud: kortere video’s worden beter bekeken.
  5. Lancering en promotie: als je het gevoel hebt dat de video goed genoeg is, vertoon hem dan eerst aan iemand die niets afweet van je project: is het ook een goede video voor zo iemand? Is alles helder? Zo nee: terug naar de montagetafel. Vervolgens kun je ervoor kiezen de video eerst aan je collega’s te tonen om meer participatie bij je onderwerp te krijgen, of een eenvoudige gezamenlijke vertoning te houden, waarna de video bijvoorbeeld online te vinden zal zijn.

Deze video gaat over het uitwerken van het onderwerp.

Leraar24 helpt je graag met kennis over onderzoek en onderwijs in de praktijk.

Leraar24 helpt je graag met kennis over onderzoek en onderwijs in de praktijk.