Online inspiratie voor lessen lichamelijke opvoeding
praktijk
vo

Online inspiratie voor lessen lichamelijke opvoeding

Leraar lichamelijke opvoeding Rob Nieuwenhuis heeft een gratis online database samengesteld op YouTube met meer dan 260 ideeën voor gymlessen. De onderwerpen zijn verdeeld in thema’s, zoals atletiek, bewegen op muziek, turnen, spel, zelfverdediging, warming-up, teambuilding en allerlei andere activiteiten. De database is gratis toegankelijk.

Omdat veel stagiaires en collega’s regelmatig moeite hebben met het geven van een invulling van de les lichamelijke opvoeding, heeft Rob Nieuwenhuis een online database aangelegd. Hij constateerde dat er wel veel voorbeelden van gymlessen te vinden zijn op het internet, maar dat vrijwel alles is bestemd voor het primair onderwijs. En soms moet er voor betaald worden. Voor het voortgezet onderwijs was het aanbod ook karig. Nieuwenhuis kon alleen maar standaardvoorbeelden vinden en vaak zijn deze video’s onduidelijk toegelicht.

LOF-initiatief

Met ondersteuning van het LerarenOntwikkelFonds maakte Nieuwenhuis een database met een goede video’s en duidelijke instructie voor bewegingsonderwijs in het vo en mbo. Hij vindt het belangrijk dat de video’s breed deelbaar zijn zodat niet iedere leraar zelf het wiel hoeft uit te vinden. De leraar maakte ook video’s op verschillende locaties, zoals bij de voetbalclub De Graafschap voor voetbalvideo’s, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen voor handbalvideo’s en de volleybalclub Orion voor volleybalvideo’s. Zo zijn er bijna voor alle sporten leuke lessen te vinden.  

Database gymlessen is populair

De database heeft inmiddels honderden volgers en duizenden views. De video’s worden goed bekeken, want uit de statistieken blijkt dat de meeste kijkers ze voor zeker 85% afkijken. De onbekende activiteiten worden het best bekeken, zoals variaties op trefbal, bijzondere voetbalspellen, warming-up-activiteiten, zelfverdediging en activiteiten met nieuw sportmateriaal.

Uitbreiding database gymlessen

Nieuwenhuis wil zich richten op onbekendere sporten, zoals badminton en schermen, en gaat nog meer samenwerken met verenigingen en scholen. Hij wil het aanbod aan video’s uitbreiden naar complete lessenseries. Zo wil hij gymleraren helpen inhoudelijk leuke en goede lessen te geven. Verder wil Nieuwenhuis lessen opnemen die speciaal gericht zijn op zorgleerlingen. Denk bijvoorbeeld aan overloopspellen, waarbij extra rustplekken ingebouwd zijn, of aanpassingen voor slechtziende leerlingen.

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.