praktijk
vo

Online inspiratie voor lessen lichamelijke opvoeding

Leraar lichamelijke opvoeding Rob Nieuwenhuis heeft een gratis online database samengesteld op YouTube met meer dan 260 ideeën voor gymlessen. De onderwerpen zijn verdeeld in thema’s, zoals atletiek, bewegen op muziek, turnen, spel, zelfverdediging, warming-up, teambuilding en allerlei andere activiteiten. De database is gratis toegankelijk.

Omdat veel stagiaires en collega’s regelmatig moeite hebben met het geven van een invulling van de les lichamelijke opvoeding, heeft Rob Nieuwenhuis een online database aangelegd. Hij constateerde dat er wel veel voorbeelden van gymlessen te vinden zijn op het internet, maar dat vrijwel alles is bestemd voor het primair onderwijs. En soms moet er voor betaald worden. Voor het voortgezet onderwijs was het aanbod ook karig. Nieuwenhuis kon alleen maar standaardvoorbeelden vinden en vaak zijn deze video’s onduidelijk toegelicht. Dit was voor hem aanleiding om zelf een database aan te leggen met een goede weergave en duidelijke instructie. Ook vindt hij het belangrijk dat de video’s breed deelbaar zijn zodat niet iedere leraar zelf het wiel hoeft uit te vinden. 

Totstandkoming video’s lichamelijke opvoeding

Voor het maken van de video’s worden opnamedagen gepland, waarvoor een goede planning en taakverdeling nodig is. Nieuwenhuis maakt ook video’s op verschillende locaties, zoals bij de voetbalclub De Graafschap voor voetbalvideo’s, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen voor handbalvideo’s en de volleybalclub Orion voor volleybalvideo’s.  

Database over lichamelijke opvoeding is populair

De database van Nieuwenhuis heeft inmiddels honderden volgers en duizenden views. De video’s worden goed bekeken, want uit de statistieken van de video’s valt op dat de meeste kijkers de video’s voor zeker 85% afkijken. De onbekende activiteiten worden het best bekeken, zoals variaties op trefbal, bijzondere voetbalspellen, warming-up-activiteiten, zelfverdediging en activiteiten met nieuw sportmateriaal.

Heb jij ook inspiratie nodig voor de les lichamelijke opvoeding? Zoek dan in de uitgebreide database. De video’s zijn ook te vinden op de website van Sports Inspirator. Hier kun je ook zoeken op bewegingsvaardigheden.

LOF-initiatief

Nieuwenhuis is onderwijspionier en heeft subsidieverlenging gekregen van het LOF voor het schooljaar 2019/2020. Hij wil zich richten op onbekendere sporten, zoals badminton en schermen, en gaat nog meer samenwerken met verenigingen en scholen. Hij gaat het aanbod aan video’s ook uitbreiden naar complete lessenseries. Hiermee wil hij gymleraren helpen inhoudelijk leuke en goede lessen te geven. Zeker als gymleraren minder raakvlakken hebben met sommige lesonderdelen. Verder wil Nieuwenhuis lessen opnemen die speciaal gericht zijn op zorgleerlingen. Denk bijvoorbeeld aan overloopspellen, waarbij extra rustplekken ingebouwd zijn, of aanpassingen voor slechtziende leerlingen.

Thema

Curriculum

Onderwerpen

Bewegingsonderwijs


E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.