praktijk
po
vo
so

Onderwijs op afstand: 5 begeleidingstips voor ouders

Ineens vervul je naast de rol van opvoeder ook die van leraar. Door de coronacrisis staan veel ouders voor de taak om hun kinderen thuis te begeleiden bij onderwijs op afstand. Vaak moet dat ook nog naast het eigen werk gebeuren. Wat kun je doen om dit goed aan te pakken en vol te houden? Lees hier de belangrijkste inzichten.

Moeder helpt zoon met schoolwerk. Vader werkt aan de laptop

Nu je als ouder ook deels leraar bent, kun je wel wat tips gebruiken om deze vreemde tijd goed door te komen en je kind van een zo goed mogelijk onderwijs te voorzien. De website ouders.lesopafstand.nl biedt tips voor lesgeven, begeleiden en om goed te communiceren met de school. Hieronder vind je de belangrijkste tips.

1.  Vertrouw op de professionals

Onderwijs is een vak, en waarschijnlijk niet het jouwe. Dat hoeft ook niet. Laat de instructie en het maken van lesmateriaal zoveel mogelijk over aan de professionals en maak gebruik van de deskundigheid van de leraar van je kind. Onthoud ook: je hoeft niet alle lesstof zelf te beheersen. Als het goed is, verwijst de leraar van je kind bij alle thuiswerkopdrachten naar eerdere klassikale instructies of naar online video’s met uitleg. Ook is hij bereikbaar voor eventuele vragen. Schroom als ouder ook niet om zélf vragen te stellen aan de leraar van je kind. Houd er wel rekening mee dat leraren op dit moment erg druk zijn en ontzie ze waar dat mogelijk is.

2. Zorg voor structuur en een vaste dagindeling

Van structuur en routine worden kinderen blij (en volwassenen trouwens ook). Het geeft ze comfort en veiligheid en zorgt ervoor dat ze na schooltijd echt vrij zijn. Begin dus `s avonds niet ineens over die rekensom die nog af moet. Heeft je kind moeite met plannen? Help hem dan daarbij. Plan voldoende rust- en pauzemomenten in en momenten om te bewegen. Bewaak ook de normale bedtijden, niet in de laatste plaats voor je eigen mentale welzijn: je moet als ouder ook tijd hebben voor jezelf. 

Bespreek aan het eind van elke week met je kinderen wat goed ging en wat niet. En hoe jullie de dingen willen veranderen die niet zo goed gingen.

3. Zorg voor een rustige omgeving

Huiswerk maken kan alleen in een rustige omgeving, waarin je je goed kunt concentreren. Ook wanneer je kind online les krijgt, is een rustige omgeving heel belangrijk. Laat zien dat je dat belangrijk vindt en zorg ervoor dat je kind even rustig kan zitten waar hij niet door anderen gestoord wordt. Dat geldt natuurlijk al helemaal wanneer er online of per telefoon een mondeling examen wordt afgenomen.

4. Praat met je kind over zijn of haar zorgen

Veel kinderen en jongeren hebben op dit moment zorgen. Over hun veiligheid, hun cijfers, of ze het jaar wel halen, hun examen, et cetera. Maar ook over de toekomst, de baan van hun ouders of de gezondheid van opa en oma. 

Hoe meer zorgen, hoe lastiger het is om je te concentreren. Stel je kind dus zoveel mogelijk gerust, maar neem zijn zorgen wel serieus. Zorg dat je kind zich niet eenzaam voelt in deze periode. Straal rust en zekerheid uit

Houd ook in de gaten of je kind zichzelf niet over de kop werkt, omdat hij zo goed mogelijk aan alle eisen wil voldoen. Meld het aan de juf, meester of mentor als je ziet dat je kind te hard werkt en zoek samen naar oplossingen. Neem je kind even mee naar buiten als je ziet dat hij zich over de kop werkt.

5.  Praat met elkaar over afleiding

Digitale afleiding ligt constant op de loer met streamingdiensten als Netflix, sociale media en games. Nu je kind veel meer dan normaal werkt op zijn laptop of telefoon, is dat risico groter. 

Om digitale afleiding te kunnen weerstaan, moet je kind zich eerst bewust worden van datgene wat voor hem afleidend werkt. Uiteindelijk moet je kind namelijk zichzelf leren disciplineren. Praten over afleiding is dus belangrijk:

  • Vertel je kind dat er twee soorten afleiding zijn: afleiding die energie geeft, en afleiding die vermoeiend is (of je werk in de weg zit). Vraag je kind welke dingen hem energie geven en welke alleen maar vermoeiend zijn.
  • Spreek af om de telefoon uit te schakelen of weg te leggen als je kind bezig is met schoolwerk dat geen samenwerking met klasgenoten vereist.
  • Werkt je kind op een laptop of een pc? Spreek dan af dat hij alle vensters tijdelijk sluit die niet met het schoolwerk te maken hebben. Schakel ook de push-berichten die rechtsonder verschijnen uit.
  • Geef je kind een pakje memostickers en laat hem bij elke taak de bijbehorende sticker op de rand van het beeldscherm plakken. Dat helpt je kind eraan herinneren waar hij mee bezig was.

Meer informatie over ouders en les op afstand

  • Op ouders.lesopafstand.nl vind je nog veel meer informatie, zoals tips om goed te communiceren met de school, ict-tips en tips om je kind te helpen zich goed te concentreren. 
  • Zin om samen op een leuke en leerzame manier aan de slag te gaan? Word een maker. Kijk op lekkersamenklooien.nl van Astrid Poot of op abcmaken.nl van Waag Society. 
  • Voor kinderen van 8 tot 12 jaar stelt IDFA gratis jeugddocumentaires beschikbaar. Ze zijn leerzaam en bieden vermaak. 

Lees meer over de ervaringen van andere ouders: 

Meer informatie over onderwijs op afstand

Op leraar24.nl vind je nog meer artikelen over onderwijs op afstand:

Thema

Leermiddelen

Onderwerpen

Leeromgeving


E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.