Eerste hulp bij examenvoorbereiding
praktijk
vo

Eerste hulp bij examenvoorbereiding

Als de eindexamens in aantocht zijn, is het belangrijk om je examenleerlingen extra te ondersteunen bij de voorbereidingen. Het platform ‘Leren voor het examen’ helpt docenten en leerlingen hierbij. De informatie wordt overzichtelijk aangeboden per leerniveau, vak en domein.

Op het platform lerenvoorhetexamen.nl staat betrouwbare informatie waarmee examenleerlingen zich kunnen voorbereiden op het examen. Niet in plaats van de voorbereiding op school, maar als extra aanvulling. Het is gratis (inloggen is niet nodig) en geeft ook leerlingen die geen (dure) extra examentraining kunnen volgen een betrouwbaar steuntje in de rug. De website is een initiatief van Kennisnet, het ministerie van OCW, LAKS, Cito, CvTE en vakverenigingen.

Video’s 

Lerenvoorhetexamen.nl biedt vooral een bundeling van nuttige bronnen. Leerlingen kunnen overzichtelijk per vak zien wat ze moeten weten voor het examen. En ze kunnen er oefenen met oude examens en uitleg krijgen over de examenstof aan de hand van relevante video’s.

Wijs leerlingen ook op de Examenboosters waarin docenten tien examentips geven in vijf minuten voor eindexamens bedrijfseconomie, Duits, economie, Engels, geschiedenis, maatschappijwetenschappen, natuurkunde, Nederlands, scheikunde en wiskunde A en B.

Gericht leren

Dat de examenperiode twijfel en onzekerheid met zich meebrengt is niet nieuw. Voor leerlingen die onzeker zijn, kan een voorbereiding via lerenvoorhetexamen.nl hulp bieden. Leerlingen kunnen oude examens maken en vervolgens hun score invullen in het Examenkompas. Zo is snel te zien welke vakken ze onder controle hebben en welke nog extra aandacht nodig hebben.

Voor leerlingen én leraren

Ook leraren kunnen ‘Leren voor het examen’ gebruiken om tijdens de examenvoorbereidingen gericht les te geven. Door op de website eerst het leerniveau en vervolgens het vak te selecteren, verschijnt automatisch alle beschikbare informatie. Dat kan helpen bij het voorbereiden en samenstellen van lessen.

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.