Welke podcasts luister jij deze zomer?
praktijk
po vo mbo so

Welke podcasts luister jij deze zomer?

Leraar24 wenst je een fantastische zomervakantie. Onze ambassadeurs, projectleiders en vakredacteuren delen hun favoriete podcasts met jou: voor thuis, in de auto, voor je tentje of aan het zwembad.

Sjoerd Litjens maakte de podcast ‘Sorry voor mijn broertje’ © Sjoerd Litjens

Nederland telt steeds meer podcastluisteraars. Uit het Digital News Report 2022 blijkt dat bijna een derde van de Nederlanders in de maand voorafgaand aan het onderzoek naar podcasts luisterde. Het medium is vooral populair onder jongeren. Bijna driekwart van de jongeren van 18-24 jaar luisterde in die maand podcasts. Onder 55-plussers was dit aantal slechts één op de tien. De mensen achter Leraar24 luisteren ook graag (onderwijs)podcasts en tippen deze zomer hun favorieten.    

Cadeautje voor mezelf

Afbeelding de Tjipcast

Jacintha de Laat-Kouters is docent didactiek-pedagogiek aan het ROC Tilburg. Voor haar is podcasts luisteren een manier om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in haar vak. “Pedagogisch verantwoord en Tjipcast vind ik inspirerende podcasts. Soms luister ik ze als een cadeautje voor mezelf, bij voorkeur tijdens een lange wandeling. Ik beluister ze ook wel eens met mijn studenten als opstart, verrijking of afsluiting van een les didactiek of pedagogiek.” 

Positief denken

Afbeelding The Tony Robbins podcast

Valérie Ungerer is docent Frans op het A. Roland Holst College in Utrecht. Zij vindt (bijna) alle podcasts van Tony Robbins verrijkend. “Tony Robbins zet in op positief denken, iets wat voor docenten in sommige perioden van het schooljaar best lastig kan zijn. Het is verfrissend en inspirerend om te horen wat Tony ontdekt heeft over deze mindshift. Ik denk dat dit elke docent tot nieuwe inzichten kan brengen en dat je deze inzichten ook kunt doorgeven: ga vooral het gesprek aan met jouw leerlingen over visualiseren en positief denken!”

Rake onderwerpen

Afbeelding podcast De betere docentenkamer

Ralph Voesenek is docent biologie op het Beatrix College in Utrecht en luistert veel verschillende podcasts. “In De Betere Docentenkamer worden rake onderwerpen aangehaald. De makers doen dat elke keer op een ludieke manier, waardoor het fijn en lekker luistert. Het mysterie van de goede leraar vind ik een interessante serie waarin verschillende kanten van het beroep leraar worden belicht. Marcel van Herpen gaat in de podcast op zoek naar wat een leraar een goede leraar maakt.” 

Handvatten voor de praktijk

Afbeelding De Podcast Psycholoog

Ingrid Krooshof is docent Frans op het Candea College in Duiven. Zij tipt De Podcast Psycholoog. “Sinds dit schooljaar begeleid ik leerlingen die mentaal wat extra ondersteuning kunnen gebruiken. De nascholing bij Fontys heeft mij hier handvatten voor gegeven, maar deze podcast vind ik een fantastische concrete aanvulling. Iedere aflevering komt een deskundige aan het woord over een thema. Dit zijn thema’s als: gewoontes veranderen, omgaan met stress of piekeren, het maken van keuzes, of het omgaan met somberheid en een negatief zelfbeeld. Vaak krijg je tips die je direct in de praktijk kunt toepassen.”

Omdenken en curlingouders

Afbeelding podcast Omdenken op het werk

Rosan Derkx is leerkracht en locatieleider op basisschool De Meulebeek in Oostrum. Zij is fan van omdenken en laat daar nou net een podcast over zijn. “In de serie Omdenken op het werk hoor je verhalen van mensen die op het werk echt anders durven denken en doen. De afleveringen zorgen ervoor dat je met een frisse blik naar je werk kijkt. Wil je in de zomer juist loskomen van je werk en even niets over onderwijs horen? Beluister dan de algemene podcast Omdenken. Ook tip ik de lezing Curlingouders voor iedereen die zich afvraagt wat een curlingouder is, er wel eens mee te maken heeft of er zelf een is.” 

Afbeelding Blijven Leren de Podcast

Nooit uitgeleerd

Thea Bootsma-Lankman is docent dienstverlening en zorg en welzijn op het MBO College in Almere. Zij riep leraren op LinkedIn op hun podcast-tips met haar te delen. Zelf haalt ze haar inspiratie uit verschillende podcasts, waarvan Blijven Leren de Podcast haar favoriet is. 

Afbeelding Universiteit van Nederland podcast

Mini-colleges

Manel van Kessel, projectleider Leraar24 vanuit Kennisnet, luistert niet alleen naar podcasts, ze maakt ze ook zelf. Ze is te horen in een aantal afleveringen van de Kennisnet-podcast. Ze luistert ook graag naar de podcast Universiteit van Nederland waarin experts mini-colleges geven over uiteenlopende onderwerpen. “Het leuke aan deze podcast is dat je zelf kunt kiezen in welk onderwerp je je wilt verdiepen. In een korte tijd leer je veel over dat onderwerp en over de expert die erover vertelt.”

Afbeelding podcast Sorry voor mijn broertje

Over levenskeuzes

Lotte Boot is eindredacteur van Leraar24. Zij vindt de podcast Sorry voor mijn broertje heel mooi. “De podcast laat aangrijpend zien hoe twee jongens uit hetzelfde Afghaanse vluchtelingengezin zulke verschillende levenskeuzes kunnen maken. De ene broer volgt een opleiding en krijgt een baan, de andere belandt in een jeugdgevangenis. Hoe kan dat?” 

Eyeopener

Afbeelding Parel radio podcast

Voor Jeannette Jonker, redacteur van Leraar24, was Parel Radio de eerste podcast die ze luisterde en het was meteen een eyeopener. “Stef Visjager en andere bevlogen radiomakers selecteren voor deze podcast de mooiste Nederlandse radio-documentaires en hoorspelen.  Wat een heerlijke rustgevende manier om verhalen te vertellen en te luisteren! Mijn favorieten zijn nummer 20 (‘De wonderlijke avonturen van de familie Omerovic’) en 33 (‘De Conrad’).”

Luchtige geschiedenisles

Afbeelding podcast Alle geschiedenis ooit

Liesbeth Vijfvinkel, redacteur van Leraar24, tipt de podcast Alle Geschiedenis Ooit. “Iedere aflevering gaat over iets wat ooit gebeurd is en waar je echt wel iets van weet, maar lang niet alles. Dat gaat van Troje tot de krakersrellen en van de moord op John Lennon tot de val van de Azteken. En dat dan allemaal verpakt in een heel gezellig gesprek tussen de drie makers.”  

Verliefde puber

Afbeelding podcast Bob

Het is een paar jaar geleden dat Claudia Lagermann, redacteur van Leraar24, naar de podcastserie Bob luisterde, maar ze denkt nog steeds af en toe terug aan het verhaal over de 84-jarige, dementerende Elisa. “Bob was meer dan zeventig jaar geleden Elisa’s buurjongen. Haar drie dochters hebben zijn naam nog nooit gehoord, tot Elisa ineens niet over hem raakt uitgepraat. Ze lijkt wel een verliefde puber. Er komen familiegeheimen naar boven, maar het is de vraag hoe betrouwbaar Elisa’s onthullingen zijn.”

Veel luisterplezier namens alle medewerkers van Leraar24 en geniet van je welverdiende zomervakantie!

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.