Is de brugfunctionaris de missende schakel tussen school en ouders?
Een brugfunctionaris is een onderwijsprofessional die een brug slaat tussen school en thuis en die er vooral is voor ouders. Ruim 1.100 scholen ontvangen vanaf schooljaar 2024/2025 subsidie voor een brugfunctionaris. Alles wat je wilt weten over de rol van brugfunctionaris in 8 vragen en antwoorden.

1. Wat is een brugfunctionaris?
Een brugfunctionaris is een onderwijsprofessional die letterlijk een brug slaat tussen school en thuis en die er vooral is voor ouders. Een brugfunctionaris ondersteunt bij hulpvragen die niet onder de verantwoordelijkheid van school vallen, maar die wél invloed hebben op hoe een leerling zich op school voelt en ontwikkelt.
Petra Laagland werkt sinds twee jaar als brugfunctionaris op basisschool De Talenten in Haarlem. “Ouders komen vooral met praktische vragen naar me toe. Bijvoorbeeld als er geen geld is om hun kind aan te melden voor een sportclub, of als ze hulp nodig hebben bij het invullen van een formulier. Ik luister, denk mee of verwijs ze door naar een van de instanties in mijn netwerk.”
Omdat Laagland langere tijd betrokken is bij gezinnen, groeit het vertrouwen. Dat maakt het voor ouders makkelijker om hulp te vragen. “Ze weten dat ze me alles kunnen vragen en dat ik vertrouwelijk omga met hun verhalen.”
2. Hoe draagt de brugfunctionaris bij aan kansengelijkheid?
Doordat er een laagdrempelig contact is tussen ouders en de brugfunctionaris, kunnen gezinnen vroegtijdig ondersteund worden bij praktische en sociale problemen. Daarmee worden problemen die het leren in de weg kunnen staan, eerder aangepakt. Leerlingen krijgen zo betere kansen om zich te ontwikkelen en mee te doen.
Cindy de Goede, leerkracht in groep 1/2, over een nieuwe leerling in haar klas. “Zijn moeder wilde hem graag op zwemles en een sportclubje doen, maar ze sprak nog niet zo goed Nederlands en het gezin had weinig geld. Ik weet dat er regelingen zijn, maar als leerkracht is het niet mijn taak daar achteraan te gaan, ik heb er ook geen tijd voor. Dan is het heel fijn dat we een brugfunctionaris hebben en dat ik op zo’n moment kan zeggen: juf Petra kan je helpen.”
Volgens De Goede draagt vooral de band die een brugfunctionaris opbouwt met een gezin bij aan kansengelijkheid. “Als leerkracht kan ik de thuissituatie vaak niet goed inschatten. Veel ouders zijn te bescheiden of te beschaamd om hulp te vragen, zeker aan mij als juf. Maar als het fundament thuis niet goed is, komt een kind moeilijk tot leren. Een brugfunctionaris kan ouders daarin veel beter ondersteunen, omdat die een band met hen opbouwt. Dat maakt ook dat ik kwetsbare leerlingen met een geruster gevoel naar groep 3 stuur. Ik weet dat de brugfunctionaris ze blijft begeleiden.”
3. Hoe kan een brugfunctionaris leraren ontlasten?
Doordat de brugfunctionaris zich bezighoudt met zorgen van leerlingen en ouders die niet direct iets met lesgeven te maken hebben kunnen leraren zich richten op hun kerntaken. Collega’s schakelen de brugfunctionaris ook in als een leerling extra aandacht nodig heeft. Laagland: “Een leerling die niet goed in z’n vel zit, kan onrust veroorzaken in de klas. Ik neem dan de tijd om met die leerling te praten. Een luisterend oor en wat aandacht kunnen een belangrijk verschil maken.”
Voor De Goede is het makkelijker geworden om een balans te vinden in haar taken, sinds er een brugfunctionaris is. “Hoe ver ga je om bepaalde leerlingen te helpen? Dat vond ik vaak lastig. Nu de brugfunctionaris er is, kan ik bij haar binnenlopen en zeggen: ‘Die leerling had weer geen eten bij zich, kun jij contact opnemen met de ouders?’.”
Voor ouders is het volkomen duidelijk welke taken bij de leerkracht liggen en welke bij de brugfunctionaris, ziet Laagland. “Ze weten: voor schoolzaken ga ik naar de leerkracht of intern begeleider, voor andere vragen ga ik naar de brugfunctionaris. Ik probeer ze altijd verder te helpen, indien nodig samen met mijn netwerk aan organisaties. Daardoor merk ik dat ouders zich gehoord voelen.”
4. Hoe ziet een werkdag van een brugfunctionaris eruit?
Laagland staat elke werkdag om 8.15 uur bij de schooldeur. “Ouders moeten je regelmatig zien, je leren kennen en je gemakkelijk kunnen aanspreken.” Om die reden organiseert Laagland een keer per week een koffieochtend. “Ouders zijn dan welkom in de school, en kunnen met mij en met elkaar praten. Soms nodig ik een gast uit, zoals een deskundige op het gebied van verkeersveiligheid. Zo verlagen we de drempel voor ouders om de school in te komen.”
Een brugfunctionaris moet ook de rest van de werkdag vooral zichtbaar en aanspreekbaar zijn. “Er komen kinderen langs om even te praten, ik overleg met de intern begeleider, zit bij het kernteamoverleg. Veel gaat spontaan, omdat ik zichtbaar ben in de school.”
5. Hoe word je brugfunctionaris?
Er zijn trainingen, workshops en bijscholingen die opleiden tot brugfunctionaris. Veel brugfunctionarissen hebben een achtergrond in onderwijs, zorg of welzijn. Belangrijker dan diploma’s zijn goede luistervaardigheden, kunnen verbinden en het vermogen om een vertrouwensband op te bouwen met ouders.
6. In welke sectoren kan een brugfunctionaris ingezet worden?
Tot nu toe is er vooral ervaring op scholen in het primair onderwijs, maar een brugfunctionaris kan ook ingezet worden op het voortgezet onderwijs en in het speciaal onderwijs. De invulling van de rol kan in die sectoren verschillen, omdat het contact met ouders en de contactmomenten daar anders zijn dan op basisscholen.
De functie van brugfunctionaris hoeft niet door één persoon te worden uitgevoerd, het kan ook een team zijn. Belangrijk is wel dat er een vast gezicht is dat minimaal twee dagen per week zichtbaar op school aanwezig is.
7. Zijn er al ervaringen met de brugfunctionaris?
Deze functie is niet nieuw. Er zijn scholen in Groningen die al 12 jaar een brugfunctionaris inzetten. Momenteel is er een subsidieregeling 1.100 scholen meedoen. Ook bestaan er vergelijkbare functies onder een andere naam, zoals ‘jeugdhulp in school’, ‘medewerker oudercontact’ of ‘schoolzorgteam’.
8. Wie betaalt deze extra collega?
Dat verschilt per school. Soms betaalt de gemeente voor de brugfunctionaris, soms komt de financiering uit het eigen schoolbudget. De scholen die meedoen aan de pilot, ontvangen een subsidie van Rijksoverheid voor de brugfunctionaris. Deze pilot duurt nog tot en met schooljaar 2026/2027. Het ministerie van OCW bekijkt momenteel hoe deze subsidie een duurzame vorm kan krijgen.
Meer weten?
- De Gelijke Kansen Alliantie heeft een profielschets gemaakt van de brugfunctionaris.
- Hoe de brugfunctionaris een schakel kan zijn tussen ouders, leerlingen en de school.