Een tablet in de les bewegingsonderwijs, hoe zit dat?

lerarenredactie | 12 september 2017

Op De Sparrenbosschool in Bennebroek wordt tijdens de lessen bewegingsonderwijs veel gewerkt met de iPad. Vakleerkracht Harry van der Meer ontwikkelde zelf apps die hem en collega’s helpen bij de voorbereiding van de lessen en tijdens de lessen.

Observerend leren met tablets

Op de basisschool is observerend leren een belangrijk aspect bij het eigen maken van motorische vaardigheden. Jonge kinderen leren door te kijken en daarna te doen. De uitgewerkte lessen in de Gymwijzer bestaan uit vele filmpjes zodat kinderen op ieder gewenst moment een voorbeeld kunnen bekijken. Bovendien zien leerlingen met de Video Delay-functie zichzelf terug wat helpt bij het leerproces.

Verschillende apps voor bewegingsonderwijs

In de video worden 3 apps besproken:

 • De lesbrieven
  Een compleet vakwerkplan, uitgewerkt in 80 lessen voor groep 3 t/m 8. Het plan is gebaseerd op de 12 leerlijnen van de SLO en KVLO.
 • GymWijzer
  Een app waarin 50 bewegingsactiviteiten zijn opgenomen in korte filmpjes. Iedere activiteit is uitgewerkt op 6 niveaus, zodat leerlingen altijd op hun eigen niveau aan de slag kunnen gaan.
 • Video Delay
  Dit is een feedback-app, waardoor de leerling direct de gemaakte opname van een bewegingsactiviteit kan zien. De aanwijzingen worden gebruikt bij de volgende uitvoering.

Meer weten over bewegingsonderwijs en ict?

 • Het Orion College Noord integreert ict tijdens lessen in de gymzaal. Lees hier meer over in Digibord in de gymzaal.
 • Met drie spellen maakt het Orion College een combinatie tussen bewegen, taal en ICT. Lees meer over de mogelijkheden van ict en bewegingsonderwijs in ICT combineren met taal en bewegen.

Leraar24 helpt je graag met kennis over onderzoek en onderwijs in de praktijk.

Leraar24 helpt je graag met kennis over onderzoek en onderwijs in de praktijk.