praktijk
po
vo
mbo

Hoe geef je straf en wat is effectief?

Een goed leerklimaat creëren betekent dat de leraar moet zorgen voor orde in de klas. Maar hoe doe je dat en welke straffen zijn effectief? René Kneyber, leraar wiskunde en trainer Orde houden in het voortgezet onderwijs, pleit voor een voorspelbare reactie van de leraar en passende sancties als leerlingen de regels overtreden.

  • Embedcode

Om de orde te bewaren in de klas is het belangrijk om op de juiste manier te corrigeren. Veel leraren geven een waarschuwing bij vervelend gedrag en als dat niet helpt sturen zij de leerling er voor straf uit. Dat kan extra problemen opleveren. De coördinator of afdelingsleider krijgt de leerling aan zijn bureau en moet voor scheidsrechter spelen, terwijl hij er niet bij is geweest. Daar komt bij dat veel leerlingen het eruit sturen niet ervaren als straf.

Passende straf om orde te houden

Positief gedrag belonen is een goede manier om gewenst gedrag te bevorderen, stelt Kneyber. Maar dat is soms niet genoeg om ongewenst gedrag te voorkomen. Straffen is eigenlijk schadelijk, maar als leraar moet je wel reageren op leerlingen die regels overschrijden om zo de orde te bewaken, zegt hij in de video. Hij pleit voor een gradatie in sancties. Dat begint met het geven van een waarschuwing, vervolgens kan de leraar een kleine sanctie opleggen (zoals een schrijfstraf) en als dat niet helpt kun je een leerling eruit sturen. Andere tips zijn:

  • Wees consequent in je aanpak
  • Houd een aanpak minimaal zes weken vol
  • Zorg voor een sanctie die past bij de overtreding

Meer lezen over orde houden in de klas?

Thema

Pedagogiek

Onderwerpen

KlassenmanagementRoos | 1 maart 2020

Kunnen we ajb ophouden met zo nonchalant opschrijven dat we een leerling eruit sturen? Het zegt zoveel over jezelf en zo weinig over de leerling als je dit doet. En het effect is zo schadelijk. Het enige wat je doet is iemand drillen. Wees een beetje creatiever dan dat.

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.