praktijk
po
vo
mbo
so

Video gebruiken in de les: zo doe je het goed

Veel leraren maken gebruik van video of filmpjes in hun les. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door leerlingen met video extra instructie te geven, of door filmpjes in te zetten ter illustratie van de lesstof. Je kunt bestaande video’s gebruiken of zelf nieuwe filmpjes maken. Hoe bepaal je of een instructievideo didactisch goed in elkaar zit? En hoe ga je aan de slag met het maken van video’s voor het onderwijs?

Video kun je op veel verschillende manieren inzetten in de les.

 • Bekijk met de klas een educatieve video, bijvoorbeeld van Schooltv of Geschiedenis24. Op YouTube vind je videokanalen van musea en andere educatieve instellingen waarmee je aan de slag kunt.
 • Zet video-instructie in bij flipping the classroom
 • Gebruik video om bepaalde onderdelen van de lesstof beter inzichtelijk te maken
 • Laat leerlingen zelf filmpjes maken. Dat is niet alleen een originele en motiverende manier om leerlingen met lesstof aan de slag te laten gaan, maar meteen een les in een ict-basisvaardigheden. Op die manier werk je aan de digitale geletterdheid van leerlingen.

Als je video inzet om de lesstof aan leerlingen over te brengen, is het interessant om aan de slag te gaan met tools die je video interactiever maken. Zo kun je met verschillende programma’s (zie de lijst onderaan dit artikel) vragen aan je video toevoegen of volgen op welke manier je leerlingen met de video aan de slag gaan. Bekijken ze een bepaald stukje van de video bijvoorbeeld vaker opnieuw? Dan is dat misschien wel een aanwijzing dat dit onderdeel van de lesstof extra lastig is.

Aan de slag met video in de les

Als je zelf een video gaat maken kan het helpen om het proces in meerdere stappen op te delen. In het artikel In 5 stappen een goede lesvideo maken lees je hoe je in 5 gemakkelijke stappen een lesvideo maakt. In het artikel staan handige tips en adviezen die je helpen om het proces goed in te delen.

Wanneer is leren met video effectief?

Als je aan de slag gaat met video in de les is het goed om te weten welk soort beelden leerlingen helpen bij het leren. Niet elke vorm is even geschikt. De meest effectieve vorm van een video hangt af van het doel dat je ermee wilt bereiken. Uit onderzoek naar de doelen en het ontwerp van educatieve video’s blijkt dat een goed gekozen vorm die is afgestemd op het doel, tot betere leerresultaten leidt. Voor het doel ‘informatieoverdacht’ kun je bijvoorbeeld het beste professioneel geproduceerde video’s met veel informatie gebruiken. En als je doel is om de betrokkenheid van je leerlingen te vergroten, kun je het beste een video met sturende authentieke vragen gebruiken, zoals in het filmpje Zoek het uit! Aarde van Klokhuis (6.00-12.30).

Ook blijkt uit onderzoek naar effectieve multimedia voor natuurwetenschappelijk onderwijs dat het goed werkt om expliciet niet-kloppende opvattingen over het onderwerp van de video te behandelen en duidelijk te weerleggen. Dit verhoogde in het onderzoek de leerresultaten.

Effectief leren van multimediale bronnen

In het artikel Effectief leren van multimediale bronnen van Liesbeth Kester en Jeroen van Merriënboer vind je meer informatie over hoe leerlingen het beste leren van multimedia. Zij benoemen verschillende principes waarmee je video effectief in kunt zetten:

 • Het segmentatieprincipe
  Als de leerlingen nog niet veel voorkennis hebben over het onderwerp is het effectief om het filmpje in stukjes op te knippen. Leerlingen krijgen zo steeds even de gelegenheid om de informatie te verwerken voordat zij weer nieuwe informatie krijgen. Als leerlingen al meer weten over een onderwerp is segmentatie niet effectief.
 • Het ‘in je eigen tempo principe’
  Als leerlingen zelf het presentatietempo van een video kunnen bepalen, geeft dat hun de ruimte om de nieuwe informatie goed te verwerken.
 • Aandacht richten met signalering
  Signalering betekent: de aandacht richten naar de belangrijkste onderdelen het leermateriaal.  Signalering in film kan door het gebruik van bepaalde technieken zoals inzoomen, of door het toevoegen van visuele cues, zoals pijltjes en gekleurde kaders of sociale cues, zoals intonatie en gebaren.
  Lees meer over signalering in het onderzoek Effectief leren van multimediale leerbronnen.
 • Gebruik van modelvoorbeelden
  Mensen leren van het goede voorbeeld van anderen: dat noemen we observationeel leren van voorbeelden. In een voorbeeld van een videomodel doet het model, bijvoorbeeld de leraar, een taak of handeling in beeld voor, gecombineerd met een voice-over. Leerresultaten zijn beter na het bestuderen van voorbeelden, afgewisseld met zelf oefenen.
  Lees meer over observationeel leren in het onderzoek Meer leren van beeld en geluid.

De cognitieve multimediatheorie van Mayer

De cognitieve multimediatheorie van Mayer is gebaseerd op inzichten uit de cognitieve wetenschap over hoe mensen informatie verwerken. Op basis van deze inzichten formuleert Mayer verschillende ontwerpprincipes voor multimediaal leermateriaal. Voor video zijn de volgende inzichten relevant:

 • Leerlingen leren beter van gesproken tekst in combinatie met afbeeldingen dan van visuele of auditieve informatie alleen.
 • Leerlingen leren beter wanneer woorden en beelden die over hetzelfde gaan op hetzelfde moment worden genoemd of weergegeven.
 • Leerlingen leren beter wanneer er zo min mogelijk afleidende en overbodige informatie wordt toegevoegd.
 • Als informatie visueel wordt gerepresenteerd werkt het goed om daar gesproken tekst aan toe te voegen. Het toevoegen van geschreven tekst aan plaatjes of animaties maakt het lastiger om het geleerde goed te verwerken.

Bekijk de video van Don Zuiderman van de Hogeschool Utrecht, over de cognitieve multimediatheorie.

Praktische tips

 • Video bewerken kan met veel verschillende programma’s. Vaak staat er een videobewerkingsprogramma op je laptop op computer. Online kun je ook betaalde of onbetaalde programma’s vinden.
 • Met Edpuzzle voeg je vragen toe aan filmpjes en zie op welke manier je leerlingen bij de video betrokken zijn. Ook met Spiral voeg je vragen toe aan filmpjes en deel je antwoorden en feedback.
 • Maak filmpjes op verschillende manieren interactief met het programma Playposit.
 • Gebruik video’s van internet en sla het op met een programma als Clipconverter.
 • Alleen een deel van een video laten zien? Met een programma zoals Tubechop knip je YouTube-films in stukjes.

Thema

Leermiddelen

Onderwerpen

Leeromgeving

Beschrijving
Uitgevoerd door Universiteit Utrecht / Kennisnet
Auteur(s)
F. Alons
Jaar
2008

Beschrijving
4W Uitgave 4-2013, Kennisnet
Auteur(s)
Liesbeth Kester, Jeroen van Merriënboer
Jaar
2013

Beschrijving
4W Uitgave 3-2014, Kennisnet
Auteur(s)
Ingrid Spanjers e.a.
Jaar
2014

Beschrijving
Uitgevoerd door de Erasmus Universiteit
Auteur(s)
T.A.M.J. van Gog
Jaar
2013

Beschrijving
4W uitgave 1-2012, Kennisnet
Auteur(s)
Vincent Hoogerheide, Sofie Loyens, Tamara van Gog
Jaar
2012

Beschrijving
Computers & Education, 72, 323-327.
Auteur(s)
Gog, T. van, Verveer, I. & Verveer, L.
Jaar
2014


E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.