Leerlingen doorbreken vooroordelen over het vmbo

lerarenredactie | bijgewerkt op 12 december 2018

Er bestaan veel vooroordelen over het vmbo en de vmbo-leerling. Dit heeft een negatief effect op het zelfbeeld van deze leerlingen. Daarom laat Lucelle Deneer haar vmbo-leerlingen ontdekken dat je met een vmbo-diploma een waardevolle startkwalificatie op zak hebt voor een glansrijke toekomst. Ze stuurt de leerlingen op onderzoek uit en laat ze succesvolle oud-vmbo’ers interviewen, filmen en fotograferen.

In het project ‘Ook ik heb een vmbo-diploma’ gaan leerlingen in gesprek met een oud-vmbo’er die in hun ogen succesvol is. Wat succesvol is bepalen de leerlingen zelf. Dat is voor de een veel geld, voor de ander een gezonde balans tussen werk en vrije tijd, en voor weer een ander het gevoel dat je iets voor een ander betekent.

Doorbreken van vooroordelen over het vmbo

De leerlingen maken van het interview een vlog en bewerken dit tot een promotievideo. Met deze video doorbreken ze vooroordelen over het vmbo en geven ze het vmbo een positief gezicht. Het creëren van positieve beeldvorming over het vmbo is niet alleen noodzakelijk voor de ‘buitenwereld’ maar ook voor de leerlingen zelf. Dankzij deze opdracht beseffen zij dat je met een vmbo-diploma, een helder doel en doorzettingsvermogen aan het begin staat van een mooie toekomst. En daar mag je gerust trots op zijn.

Leraar24 helpt je graag met kennis over onderzoek en onderwijs in de praktijk.

Leraar24 helpt je graag met kennis over onderzoek en onderwijs in de praktijk.