praktijk
vo

Leerlingen doorbreken vooroordelen over het vmbo

Er bestaan veel vooroordelen over het vmbo en de vmbo-leerling. Dit heeft een negatief effect op het zelfbeeld van deze leerlingen. Daarom laat Lucelle Deneer haar vmbo-leerlingen ontdekken dat je met een vmbo-diploma een waardevolle startkwalificatie op zak hebt voor een glansrijke toekomst. Ze stuurt de leerlingen op onderzoek uit en laat ze succesvolle oud-vmbo’ers interviewen, filmen en fotograferen.

  • Embedcode

In het project ‘Ook ik heb een vmbo-diploma’ gaan leerlingen in gesprek met een oud-vmbo’er die in hun ogen succesvol is. Wat succesvol is bepalen de leerlingen zelf. Dat is voor de een veel geld, voor de ander een gezonde balans tussen werk en vrije tijd, en voor weer een ander het gevoel dat je iets voor een ander betekent.

Doorbreken van vooroordelen over het vmbo

De leerlingen maken van het interview een vlog en bewerken dit tot een promotievideo. Met deze video doorbreken ze vooroordelen over het vmbo en geven ze het vmbo een positief gezicht. Het creëren van positieve beeldvorming over het vmbo is niet alleen noodzakelijk voor de ‘buitenwereld’ maar ook voor de leerlingen zelf. Dankzij deze opdracht beseffen zij dat je met een vmbo-diploma, een helder doel en doorzettingsvermogen aan het begin staat van een mooie toekomst. En daar mag je gerust trots op zijn.

Thema

Pedagogiek

Onderwerpen

Motivatie


E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.