praktijk
po

Verhalend ontwerpen – De start

In een Verhalend Ontwerp verlopen de leeractiviteiten als een verhaal, een verhaal dat door de leerlingen zelf voor een groot deel wordt ingevuld of afgemaakt. In deze video zie je de start van verhalend ontwerp ‘De Illustrator’. Je ziet hoe de leraar de leerlingen betrekt bij het verhaal en hoe ze een overgang maakt naar volgende episodes.

  • Embedcode

Steve Bell ontwikkelde in Schotland een bijzondere benadering van onderwijs; ‘Storyline Approach to Education’. In Nederland staat de methode bekend als Verhalend Ontwerpen. Kenmerkend voor deze vorm van onderwijs is de betrokkenheid van de leerlingen en de samenhang tussen de verschillende vakken in zinvolle contexten. Er wordt ingehaakt op de werkelijkheid van de leerlingen. Leerlingen worden aangesproken op wat ze kunnen en krijgen ruimte voor eigen beslissingen en het nemen van initiatieven.

Introductie van een Verhalend Ontwerp

Bij het introduceren van een nieuw verhalend ontwerp in de klas is het de kunst de kinderen zo snel mogelijk actief te maken. Zodra kinderen ideeën gaan spuien en zin hebben om iets te gaan maken, zijn ze ‘in het verhaal’ en heb je de start achter de rug. In de eerste episode maken de kinderen vervolgens in groepjes een onderdeel waarmee de hoofdpersoon of de situatie tot leven wordt gewekt.

Thema

Didactiek

Onderwerpen

Zelfgestuurd leren


E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.