Beter bewegen en leren met motorische remedial teaching
praktijk
po vo mbo

Beter bewegen en leren met motorische remedial teaching

Sommige kinderen hebben een bewegingsachterstand. Dat kan zich uiten in slechte coördinatie en motoriek, geen zin hebben om buiten te spelen of mee te doen in de gymles en concentratie- of leerstoornissen. Door gerichte ondersteuning met motorische remedial teaching (mrt) kunnen kinderen hun bewegingsachterstand inlopen. Bekijk de tips en video’s. 

  • Deze video kan worden embed

Kinderen kunnen problemen hebben met hun motoriek, onhandig of onrustig zijn. Gevolg is dat zij niet verder komen in het schrijfproces of dat het leren niet goed lukt. Een bewegingsachterstand kan ook invloed hebben op de sociaal-emotionele ontwikkeling. 

Met gerichte oefeningen kun je kinderen het plezier in bewegen en samen spelen laten ervaren, zegt trainer Wil van Rijn: ‘Belangrijk is wel dat leraren een achterstand op tijd signaleren. Kinderen kunnen die al tussen de 3 en 7 jaar oplopen. Ze kunnen er veel last van hebben bij het leren.’ 

In de video is te zien welke oefeningen hij doet met leerlingen van de basisschool, bijvoorbeeld:

  • Bewustzijn van het eigen lichaam
  • Oog-handcoördinatie
  • Omgaan met verschillend materiaal
  • Concentratie-oefeningen

Effecten van motorische remedial teaching

Marcel Hooning geeft ook mrt aan leerlingen op verschillende basisscholen. Het voordeel van groepslessen is dat leerlingen zien dat zij niet de enige zijn, vindt hij. Samen een spel doen levert daarnaast plezier en succeservaringen op. De leraren in de video gebruiken een leerlingvolgsysteem voor beweging. Zo kunnen zij de ontwikkeling beter in de gaten houden. De mrt-lessen kunnen door de eigen leraar of een vakleerkracht worden verzorgd.
Belangrijke effecten zijn dat kinderen zich beter en gemakkelijker bewegen, meedoen met bewegingsonderwijs en met spel op het schoolplein. Daarnaast zien leraren ook dat kinderen meer zelfvertrouwen ontwikkelen. 

  • Deze video kan worden embed

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.