Provocatief coachen in het onderwijs
praktijk
vo mbo

Provocatief coachen in het onderwijs

Empathie, erkenning, luisteren? Bij provocatieve coaching doe je juist het tegenovergestelde en daag je een leerling uit door verwarring en chaos te creëeren. Provocatief coachen bestaat uit drie ingrediënten: warmte, humor en uitdaging.

  • Deze video kan worden embed

Jan Ruigrok, provocatieve coach, laat in dit artikel met twee voorbeelden zien hoe je leerlingen en leraren provocatief coacht.

Humor, warmte en uitdaging

De provocatieve begeleider, die de rol van hofnar op zich neemt, weet dat een leerling zijn lastige of destructieve gedrag sneller verandert als hij zich er ongemakkelijk bij voelt. De begeleider draagt geen oplossingen aan, maar zorgt juist voor ongemak. Maakt een leerling een chaos van zijn leven? De begeleider vergroot de chaos net zo lang tot de leerling zegt dat het hoog tijd wordt om orde te scheppen.

De provocatieve begeleider zegt dingen die niemand anders zegt. Hij benadert de leerling met warmte, maar provoceert daarnaast door zwakke punten uit te vergroten, absurde verklaringen te geven of stereotypen te overdrijven. Het is van groot belang dat er een juiste balans is tussen warmte, humor en uitdagen. 

Sommige leerlingen zijn eerder geneigd om hun problemen op te lossen met een uitdagende aanpak. Volgens Jan Ruigrok, provocatief begeleider, worden leerlingen hierdoor assertiever, durven meer en krijgen meer zelfvertrouwen. Ook krijgen ze door jouw ‘ rare’ gedrag een realistischer kijk op zichzelf en hun omgeving. Niet dankzij, maar ondanks de begeleider.

Leraren coachen

Niet alleen leerlingen, maar ook leraren kun je volgens deze aanpak coachen. In de onderstaande video zie je hoe Ruigrok een leraar op een provocatief coacht.

  • Deze video kan worden embed

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.