Door lezen leren kinderen met downsyndroom beter praten
De ontwikkeling van het praten loopt bij kinderen met het downsyndroom vaak achter, omdat zij gehoorproblemen hebben. De methode Leespraat is een communicatie- en leesmethode, waarmee kinderen vanaf de peuterleeftijd kunnen leren praten door daarbij lezen te gebruiken. Twee leraren vertellen hoe dit werkt in de onderwijspraktijk.
In de video zie je hoe Indy van 6 op basisschool De Windroos al goed kan lezen en door het gebruik van woordbeelden ook beter leert praten.
Begrijpen loopt voor op praten
Typerend voor kinderen met het downsyndroom is dat het begrijpen relatief ver voorloopt op het praten. Vaak begrijpen zij veel meer dan ze kunnen zeggen. Dat komt omdat de ontwikkeling van het praten bij hen wordt bemoeilijkt door gehoorproblemen. Daarnaast kunnen zij problemen hebben met de auditieve verwerking van informatie. Dat remt hun verdere ontwikkeling, want slecht kunnen praten vormt een hindernis voor het denken. Goed kunnen praten is nodig om met anderen te communiceren en te kunnen reflecteren op de wereld om je heen. En om te kunnen structureren en begrijpen.
Taal visueel aanbieden
Leespraat is gericht op het direct herkennen van hele woorden, ‘globaalwoorden’ genoemd. Leerlingen leren dus niet lezen door het spellen van woorden op basis van klanken – zoals gebruikelijk is in groep 3 – maar door de hele, geschreven woorden te herkennen. De leraar biedt taal en begrippen visueel aan, waardoor de hoorproblemen worden omzeild. Op die manier leren de kinderen dus beter praten door te leren lezen. Leraar Barbara Nieuwendijk van de Mozarthof, een school voor zeer moeilijk lerenden in de leeftijd van 4 tot 20 jaar, gebruikt de methode in de kring bij een leesles. In de video is te zien hoe leerlingen abstracte woorden leren op een speelse manier.
Meer weten?
- Bij Stichting Scope lees je meer over de methode Leespraat.
- Op basisschool De Korenaar leren leerlingen met het downsyndroom mediërend leren, waardoor ze zelfstandiger worden en bepaalde leerstrategieën opdoen.
- Lesmateriaal en tips voor leraren vind je op de website van de stichting downsyndroom.