Methode Leespraat leert kinderen met downsyndroom beter praten
praktijk
po so

Methode Leespraat leert kinderen met downsyndroom beter praten

De ontwikkeling van het praten loopt bij kinderen met het downsyndroom vaak achter, omdat zij gehoorproblemen hebben. De methode Leespraat, een integrale methode om te leren lezen en praten, biedt hierin uitkomst. Leerlingen leren zo op jonge leeftijd lezen en daardoor ook beter praten. Op twee scholen vertellen leraren hoe dat in de praktijk werkt.

  • Deze video kan worden embed

Op de video zie je hoe de Leespraatmethode op basisschool De Windroos in de praktijk wordt gebracht. De zesjarige Indy kan al goed lezen en gaat door het gebruik van woordbeelden ook beter praten.

Minder afhankelijk van auditieve vaardigheden

Typerend voor kinderen met het downsyndroom is dat het begrijpen relatief ver voorloopt op het praten. Vaak begrijpen zij veel meer dan ze kunnen zeggen. Dat komt doordat de ontwikkeling van het praten bij hen wordt bemoeilijkt vanwege gehoorproblemen. Daarnaast kunnen zij problemen hebben met de auditieve verwerking van informatie. Dat remt hun verdere ontwikkeling, want slecht kunnen praten vormt een hindernis voor het denken. Goed kunnen praten is nodig om met anderen te communiceren en te kunnen reflecteren op de wereld om je heen. En om te kunnen structureren en begrijpen.

Taal visueel aanbieden

Leespraat is gericht op het direct herkennen van hele woorden, ‘globaalwoorden’ genoemd. Leerlingen leren dus niet lezen door het spellen van woorden op basis van klanken – zoals gebruikelijk is in groep 3 – maar door de hele, geschreven woorden te herkennen. De leraar biedt taal en begrippen visueel aan, waardoor de hoorproblemen worden omzeild. Op die manier leren de kinderen dus beter praten door te leren lezen. Leraar Barbara Nieuwendijk van de Mozarthof, een school voor zeer moeilijk lerenden in de leeftijd van 4 tot 20 jaar, gebruikt de methode in de kring bij een leesles. In de video is te zien hoe leerlingen abstracte woorden leren op een speelse manier.

  • Deze video kan worden embed

Verder lezen

Wil je meer weten over Leespraat of het begeleiden van kinderen met het downsyndroom? Lees dan een van onderstaande artikelen:

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.