praktijk
vo

Leerlingen maken diversiteit bespreekbaar met een Gender-Sexuality Alliance

Gender-Sexuality Alliance is een door leerlingen of leraren geïnitieerde groep om seksuele diversiteit zichtbaar en bespreekbaar te maken op hun school. De GSA op het Fioretti College in Lisse bestaat sinds 2011 en is opgericht door Jann Mens, leraar levensbeschouwing. GSA stond voorheen bekend als Gay-Straight Alliance.

  • Embedcode

Alhoewel de Gender-Sexuality Alliance (GSA) op vo-school het Fioretti College in Lisse in het begin wat stof heeft doen opwaaien, lijkt de GSA nu een plek te hebben gevonden op de school en voelen homoseksuele leerlingen zich meer gesteund. De GSA zorgt ervoor dat niemand meer bang hoeft te zijn om uit de kast te komen, of je nu homo, lesbisch, biseksueel of transgender bent.

Positief actievoeren

Om als GSA zichtbaar te zijn binnen de school is het belangrijk om op een positieve manier actie te voeren. De acties die je als GSA gaat uitvoeren bepaal je zelf. Alles is mogelijk. Van posters plakken en voorlichting geven tot aan de regenboogvlag hijsen en het meedoen aan Paarse Vrijdag. Voor inspiratie kun je kijken in de lijst met acties. Deze ideeën zijn ook interessant voor scholen zonder GSA die aandacht willen schenken aan gender en seksuele diversiteit.

Activiteiten GSA Fioretti College

Jann Mens is de Gender-Sexuality Alliance op het Fioretti College gestart met een enquête of er behoefte aan was. De leerlingen die positief reageerden, heeft ze gevraagd mee te helpen. Ze verkopen roze armbandjes waarmee je kunt laten zien dat je de GSA steunt. Ook hangen ze posters op in de school met teksten als: ‘Je vriendin is bi. Blijf je nog logeren?’ en ‘Je zus vertelt dat ze lesbisch is. Ben je teleurgesteld in haar?’ En ze organiseren een gezellige picknick. Als de leerlingen iets roze of paars dragen of een GSA armbandje dragen, krijgen ze een spekje.

Reacties op de Gender-Sexuality Alliance

Jann Mens krijgt openlijk steun van haar collega’s die het fijn vinden dat er iemand is opgestaan om de school homovriendelijker te maken. In het begin waren er wel negatieve reacties en werd er op de posters geschreven of werden de posters verscheurd. Later bleven de posters gewoon hangen. Leerlingen voelen zich nu veilig genoeg om uit de kast te komen.

Een Gender-Sexuality Alliance oprichten op jouw school?

Jann Mens geeft de volgende adviezen voor als je zelf een GSA wilt oprichten:

  • Zorg er in ieder geval voor dat de directie achter je staat.
  • Leg contact met een COC in de buurt voor informatie en steun.
  • Wacht niet te lang met de knuppel in het hoenderhok te gooien, want negatieve reacties zullen er altijd zijn. De positieve reacties daarna zullen het waard zijn.


E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.