Maak diversiteit bespreekbaar met een Gender-Sexuality Alliance
praktijk
vo mbo

Maak diversiteit bespreekbaar met een Gender-Sexuality Alliance

Gender-Sexuality Alliance is een door leerlingen of leraren geïnitieerde groep om seksuele diversiteit zichtbaar en bespreekbaar te maken op hun school. De GSA op het Fioretti College in Lisse bestaat sinds 2011 en is opgericht door Jann Mens, leraar levensbeschouwing. GSA stond voorheen bekend als Gay-Straight Alliance.

  • Embedcode

In het begin liet de Gender-Sexuality Alliance (GSA) nog wat stof opwaaien op het Fioretti College in Lisse. Nu heeft de GSA een plek gevonden op school en voelen homoseksuele leerlingen zich meer gesteund. De GSA zorgt ervoor dat niemand meer bang hoeft te zijn om uit de kast te komen, of je nu homo, lesbisch, biseksueel of transgender bent.

Positief actievoeren met een GSA

Om als GSA zichtbaar te zijn binnen de school is het belangrijk om op een positieve manier actie te voeren. De acties die je als GSA uitvoert bepaal je zelf. Alles is mogelijk. Van posters plakken en voorlichting geven tot aan een regenboogvlag hijsen en meedoen aan Paarse Vrijdag. Kijk voor meer inspiratie in de lijst met acties op de website van GSA. Deze ideeën zijn ook interessant voor scholen die zonder GSA aandacht willen schenken aan gender en seksuele diversiteit.

Activiteiten op het Fioretti College

Jann Mens begon de Gender-Sexuality Alliance op het Fioretti College met een behoeftepeiling. Ze vroeg de leerlingen die positief reageerden om mee te helpen. Deze leerlingen verkopen roze armbandjes waarmee je laat zien dat je de GSA steunt. Ook hangen ze posters op in de school met teksten als: ‘Je vriendin is bi. Blijf je nog logeren?’ en ‘Je zus vertelt dat ze lesbisch is. Ben je teleurgesteld in haar?’ En ze organiseren een gezellige picknick. Als leerlingen iets roze of paars dragen of een GSA armbandje dragen, krijgen ze een traktatie.

Reacties op de Gender-Sexuality Alliance

Jann Mens krijgt openlijk steun van haar collega’s die het fijn vinden dat de school homovriendelijker is gemaakt. In het begin waren er wel negatieve reacties. Leerlingen schreven bijvoorbeeld op de posters of ze werden verscheurd. Later bleven de posters gewoon hangen. Leerlingen voelen zich nu veilig genoeg om zichzelf te zijn.

Een GSA oprichten op jouw school?

Jann Mens geeft de volgende adviezen voor als je zelf een GSA wilt oprichten:

  • zorg er in ieder geval voor dat de directie achter je staat.
  • leg contact met een COC in de buurt voor informatie en steun.
  • zorg voor een duidelijk stappenplan. Op de website van GSA vind je een voorbeeldstappenplan voor het oprichten van een GSA.
  • wacht niet te lang met de knuppel in het hoenderhok te gooien, want negatieve reacties zullen er altijd zijn. De positieve reacties daarna zullen het waard zijn.

Meer weten?

Wil je meer lezen over het bespreekbaar maken van seksuele diversiteit?

  • Homo in de Klas biedt een lesmodule over seksuele diversiteit aan op christelijke middelbare scholen
  • Gay&School, een van de websites van Stichting School & Veiligheid, inspireert en adviseert scholen over respectvol omgaan met seksuele diversiteit
  • Op seksuelevorming.nl vind je verschillende tips hoe om te gaan met verschillen tussen leerlingen in opvattingen over seksuele diversiteit
  • Lang Leve de Liefde biedt lespakketten en een online workshop voor leraren in het vo, vso en mbo
  • Lees het overzichtsartikel op Leraar24, hoe je onderwerpen als racisme en discriminatie kunt bespreken in de klas

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.